A legmelegebb valószínűleg a déli területeken és a Balatonnál lesz, míg a "leghűvösebb" az Északi-középhegységben várható. A szerda hajnali 16-21 fok után, délutánra 34-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A meteorológusok szerint a hőség csütörtökön és pénteken tetőzik majd. A hőmérséklet maximuma akár a 39 fokot is elérheti.

ido


A Balatonnál napos strandidőre készülhetünk. Gyenge, mérsékelt lesz a déli szél, a déli órákban nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, ha tehetjük, mindenképpen kerüljük a tűző napfényt. Hajnalban 19-21, délután 35-36°C körül alakul a hőmérséklet. A Balaton vize Siófoknál 26°C-os.

Szombaton némileg mérséklődik a kánikula, de még ekkor is 30-35, vasárnap pedig 28-33 fokra lehet számítani. Szombatig, vasárnapig nem valószínű csapadék. Vasárnap az Északi-középhegységben lehet néhol egy-egy zárpor, de hétfőn is csak helyenként kell esőre számítani.

hőség-1


Az előrejelzések szerint jövő kedd, szerda környékén érkezhet meg a több csapadékot hozó hidegfront, ez azonban még bizonytalan.

A tikkasztó hőség miatt a kaposvári hajléktalan gondozási központ fagyasztott és hűtött vizet osztott a közterületeken és a parkokban. Naponta 25 fedél nélkülit látnak el frissítővel.

A rendkívüli hőség miatt a munkaügyi főfelügyelőség is ellenőrzést tart a héten.

Az ellenőrzésben az Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Szakigazgatási Szerve is részt vesz.

Jó tanácsok a kánikula idejére:

-    Az idősek és a szívbetegségben szenvedők panaszaikkal azonnal forduljanak orvoshoz!
-    Amennyiben lehetséges a forró napokon a déli órákban egyáltalán ne tartózkodjunk a napon!
-    Kerüljük a kávé, alkohol és a magas koffeintartalmú italok fogyasztását, ásványvíz, tea, kefír és joghurt fogyasztása ajánlott
-    Ha tudunk, napi egy-két órát töltsünk légkondicionált környezetben (hivatalok, bevásárlóközpontok)
-    Zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel naponta többször is!

-    A fizikai munkát végző dolgozóknak a munkáltatók kötelesek a munkavállalók igénye szerint, de legalább félóránként védőitalt és az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítani

-    Bőrünk védelme érdekében használjunk megfelelő (legalább 15 faktoros) naptejet.


Online hőstressz információk a nagyobb városokról! Nézze meg Kaposvárt!



hőség




Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

augusztus 24. szerda: hajnalban: 16, 21 napközben: 34, 38
augusztus 25. csütörtök hajnalban: 17, 22 napközben: 34, 38
augusztus 26. péntek: hajnalban: 18, 23 napközben: 34, 39
augusztus 27. szombat: hajnalban: 18, 23 napközben: 34, 37

augusztus 28. vasárnap: hajnalban: 17, 22 napközben: 30, 35

hőségriadó


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon megfelelő óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával! Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket!

Péntekig meghosszabbította a MÁV-Start Zrt. a hőség miatt bevezetett rendkívüli intézkedéseit. Péntekig minden nap 11 és 18 óra között díjmentesen adja ki a MÁV az InterCity vonatokra a pótjegyet, és folytatódik a vízosztási akció is.

Az utasok Budapesten a Keleti, a Nyugati, és a Déli pályaudvaron, valamint, a miskolci, a szegedi, a szombathelyi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomáson a peronokon tudják átvenni az ásványvizet a rendelkezésre álló készlet erejéig.

A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. Amennyiben a sínek deformálódását észlelik, a biztonságos közlekedés érdekében sebességkorlátozást vezetnek be. Közölték továbbá, hogy a szabadban dolgozó vasutasok megfelelő védőfelszerelést, óránként 10-15 perc pihenőidőt kapnak, illetve korlátlan mennyiségben fogyaszthatnak ásványvizet.

Kaposváron  szerda délután 4-től este 8-ig az utcákat és a tereket is locsolják.

Címkék: védőital, jelézsé, riadó, vörös, hőség, meleg, egészségügyi anyagok, Somogy