Nem sokan merik elmondani, de többen hallották a faluban: egyre több a TBC-s. A mosdósi kórházban most hirtelen öten is jelentkeztek a gümőkór tüneteivel: köhögési rohamokkal, mell- és hátfájással, lázzal. Nem kell bent feküdniük a kórházban, sokan ezért tartanak a cseppfertőzéssel terjedő betegségtől, amit bárki elkaphat.

korhazi agyszam


Az osztályon folyamatosan 3-4, időnként 5 beteget kezelnek aktív TBC-vel, és folyamatos az utánpótlás betegekből, ilyen szempontból Somogy az országos átlaghoz képest nem áll rossz helyen - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, Dr. Major Tamás.

A legrosszabb a helyzet Borsodban, pedig könnyen lehetne javítani az országos átlagon. A rendszerváltás óta nem lehet kötelezni senkit a szűrésre, van egy járványügyi határérték, ami felett az ÁNTSZ elrendelheti egy terület szűrését, ez 25 százezrelék.

A TBC a korai stádiumban sokkal jobban gyógyítható, ezért az orvosok évente legalább egy tüdőszűrést javasolnak. Nemcsak a TBC miatt, hanem mert Magyarország élen jár a tüdődaganatos megbetegedésben és halálozásban.

Címkék: tüdőszűrő, TBC, ÁNTSZ, daganat, somogy, egészségügyi anyagok