Az országos tisztifőorvos figyelmeztetése szerint ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.

A napokban emiatt jelentősen megnövekedhet a rosszullétek és halálozások száma. A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve emiatt értesítette az egészségügyi szolgáltatókat, valamint a kistérségi tisztiorvosokat. Felhívták az egészségügyi szolgáltatók figyelmét a várható betegforgalom megnövekedésére és a sürgősségi gyógyszerkészletek feltöltésére. A Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv is részt vesz a megelőzés elősegítésében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől már az éjszakai hőmérséklet is határozottan emelkedik, délután pedig helyenként a 35 fokot is elérheti a legmagasabb nappali hőmérséklet. Pénteken a középhőmérséklet az északkeleti országrész kivételével 25-26 fok körül várható. A hétvégén és hétfőn azonban már jellemzően 27 fok feletti középhőmérséklet várható. Főként az Alföldön és a dél-dunántúli régióban lehet 3 egymást követő napon 27 fok feletti középhőmérséklet. Az enyhülés kedden érkezhet meg Nyugat-Dunántúl felől.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

július 08. péntek:          hajnalban 15, 20oC                  napközben 30, 35oC
július 09. szombat:        hajnalban 16, 21oC                  napközben 31, 35oC
július 10. vasárnap:       hajnalban 16, 21oC                  napközben 32, 36oC
július 11. hétfő:             hajnalban 17, 22oC                  napközben 29, 35oC
július 12. kedd hajnalban 15,20 oC                  napközben 28,33 oC

Erős UV-B sugárzás is várható pénteken

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint pénteken nagyon erős, 7,5-ös UV-B sugárzás várható. Aki teheti, kerülje a napozást 11 és 15 óra között.

UV sugár


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

Címkék: péntektől, hőségriadó, meteorológia, hőmérséklet, ÁNTSZ, egészségügyi anyagok