A megnyitó sajtótájékoztatón Habsburg György a Vöröskereszt elnöke kifejtette, hogy akár kétszer ennyi helyen is fel tudnának állítani elsősegélynyújtő pontokat, de az amúgy is szűkös anyagi források ezt egyelőre nem teszik lehetővé, mivel a kedvező tapasztalatok ellenére nehéz újabb támogatókat szerezni.  Az önkéntesek az utóbbi négy évben több mint 12 ezer sérültet láttak el, valamint kétszer életet is mentettek. A leggyakoribb sebesülések közé tartozik a rovarcsípés, napszúrás valamint kagyló okozta sebek.

A balatonlellei sajtótájékoztatón részt vett a Vöröskereszt alkalmi segítségnyúnyjtó csapata is, melyet Kozmann György olimpikon kenus, Kőváry Barna autóversenyző és Wolf Kati énekesnő alkotott. Az ő segitségükkel mutatták be két lehetséges strandbaleset ellátását és a defibrillátorok helyes alkalmazását.
Az elsősegélynyújtó szolgálat mellett, idén a fonyódligeti strand vizimentő szolgálatát is a Magyar Vöröskereszt biztosítja.


A programban résztvevő balatoni települések:

Északi part: Alsóőrs, Balatonakali, Révfülöp, Badacsony, Balatonfüred

Nyugati part: Szigliget, Balatonederics, Gyenesdiás

Déli part: Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves, Fonyód, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszemes, Balatonszárszó, Balatonföldvár, Szántód, Zamárdi

Címkék: vöröskereszt, önkéntesek, balatonlelle, strand, egészségügyi anyagok, balaton