Kaposvári életkép: hajléktalanok után takarítja a szemetet rendszeresen több szomszédjával együtt Zsiborás néni a ház mögött. Borosüvegek, műanyag palackok, ételes dobozok, cigarettacsikkek, takarók hevernek a földön: egy egész csoport költözött a társasház mögé. A lakók úgy érzik, tehetetlenek. Egy másik hölgy arra panaszkodik, hogy a hajléktalanok a ház mögé vizelnek.

Hajléktalan

Nem egyedi az eset Kaposváron. Vannak olyan játszóterek, amelyeken gyerekek helyett hajléktalanokat lehet látni. A lakók attól is féltik a gyermekeiket, hogy valamilyen  fertőzést is elkaphatnak.

A hajléktalanszállón modern körülmények között biztosítanak az otthontalanoknak pihenési, tisztálkodási, étkezési lehetőséget, ám sokan ezt mégsem veszik igénybe. Az intézmény vezetője szerint ők nem akarják betartani az együttélés szabályait, ezért választják inkább az utcát. Közülük sokan vidékről jönnek a városba.

- Pedig bizonyos szabályokat be kell tartani - mondja a Kapospontnak Gulyás János, a Magyar Vöröskereszt Hajléktalanszálló vezetője. - Tehát itt nem tudunk kocsmát nyitni, nem tudunk bort mérni, nem tudjuk megengedni, hogy itt bent cigarettázzanak.

Hajléktalan


Kaposvár megfelelő szolgáltatásokat tud nyújtani a rászorulóknak. A hajléktalanszállón kívül átmeneti szállást, étkezési lehetőséget biztosítanak. Kéki Zoltán címzetes főjegyző elmondta: a közterület nem ideiglenes szálláshely, tisztaságának megőrzése pedig közös érdek. Büntetik a guberálást, a szemetelést, a tiltott helyen dohányzást,a  csikkeldobást és a parkban vizelést is.

- Aki eldob az utcán egy csikket Kaposváron, arra számíthat, hogy 10 ezer forintra megbüntetik. Ha szemetel. úgyszintén. Ha pedig vizelésen vagy egyéb hasonló magatartáson kapják, akkor 15 ezer forint az a tarifa, amit be kell fizetnie, amennyiben pedig a fizetés elmarad, elzárásra változtatják át a büntetést - szögezi le a főjegyző, aki a lakosság segítségére is számít abban, hogy a közterületen élők is emberi körülmények közé kerülhessenek. A lakosság a Családsegítő Központnál, a Rendőrségnél, a Közterületfelügyeleten vagy a Városháza ingyenesen hívható zöld számán - 06-80/200-427 - tehet bejelentést, ha közterületen élő hajléktalant lát.

Címkék: guberálás, főjegyző, rászorulók, büntetés, hajléktalan, egészségügyi anyagok