Az Országos Meteorológiai szolgálat arra kérte – és kéri - az embereket, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás ellen. A kaposvári óvodákban szerdán már délelőtt bevitték a gyerekeket, a Virágfürdőben is főleg az árnyékba húzódtak az emberek.

Vízzel locsolták magukat az óvodások délelőtt tízkor, a nagy meleget már akkor is nehezen bírták. Bár fröcskölték egymást, sokáig azonban nem játszhattak a szabadban.

- Nagyon figyelünk arra, hogy a gyerekek mindig be legyenek kenve fényvédő krémmel, azon kívül napközben gyakrabban kapnak folyadékot is, mint máskor – mondta el a Kapospontnak Molik Edit, a Bajcsy-Zsilinszky Utcai Központi Óvoda vezetője.

Sokan a Virágfürdőben hűsítik magukat. A vendégek fele kaposvári, a többiek általában a dél-dunántúli régióból érkeznek.

termál, Kaposvár

- Az időjárás melegedésével folyamatosan nő a forgalom, a szerdai és a csütörtöki napra várható csúcshőmérséklet, reméljük, a létszámban is realizálódni fog - foglalta össze a kánikulai helyzetet Frank József, a Kaposvári Uszoda és Gyógyfürdő vezetője. – Most nem egyszerre, hanem folyamatosan érkeznek a  vendégek - tette hozzá.

A legtöbben figyelembe veszik a magas UV-B értéket, tizenegy és három óra között nemigen mennek a tűző napra – a bőrgyógyászati rendelőben ennek ellenére sokan várnak vizsgálatra.

- Kiemelten kell védeni az orr területét, a nyak dekoltázs területét, amelyet a direkt fényhatás leginkább éri. Így elkerülhetjük később az anyajegyek elváltozását - mondta a Kapospontnak Fábos Beáta bőrgyógyász, a Kaposi Mór Oktató Kórház főorvosa. Emlékeztetett arra is, hogy tavaly 110 embernél találtak újonnan kialakult elrákosodott anyajegyeket Somogyban. Az erős UV-B sugárzásban a bőrünk nagy veszélyben van.

– Ha a déli órákban 15 percen túl vagyunk a napon, akkor napégésre lehet számítani. Vannak olyanok, akik az egyes és kettes bőrtípusba tartoznak, tehát ennyi ideig sem tartózkodhatnának a tűző napfényen.

Csütörtökre első fokú hőségriasztást adtak ki, és az UV-B sugárzás is továbbra extrém lesz, az előrejelzések szerint az ország túlnyomó részén, így Somogyban is a 8-as érték fölött marad.

Tekintsék meg az OMSZ naponta frissülő adatait az UV-B sugárzás alakulásáról - a csütörtöki országtérkép e téren szinte semmiben nem különbözik a szerdaitól.

Figyelje velünk a balatoni viharjelzést is!

Címkék: Hőségriasztás, óvodások védelme, UV-B sugárzás, strandok, bőrgyógyászat, egészségügyi anyagok