Két Opel ütközött össze kedden este Kaposváron a tüskevári sorompó közelében található útkereszteződésben. Egy polányi férfi autójával a Vásártéri út felől érkezett. Jobbra kanyarodás közben nem adott elsőbbséget a másik kocsinak. Ezt a járművet egy helybeli férfi vezette. Összeütköztek, mindkét sofőr könnyebb sérülést szenvedett. A rendőrségi helyszínelés este fél nyolcig tartott a balesetnél, addig a forgalmat elterelték.

Homokszentgyörgyön árokban landolt kedden este egy jármű. A sofőrt könnyű sérüléssel szállították kórházba. Árokba hajtott egy autó szerdán hajnalban Balatonújlakon is. Itt senki sem sérült meg.

Egészségügyi szakemberek szerint a kánikulai hőség, a hirtelen lehűlés, és a váltakozó frontok próbára teszik az emberi szervezetet idén nyáron. Aki tud, védekezik a forróság ellen.  
A kaposvári Dózsa Lászlóné Farkas Katalin is nehezen viseli el a hőséget. Nem megyek napra, a hűs szobában maradok, sok folyadék.

melegriado


Többeknél izületi problémákat okoz a frontátvonulás. A berzencei Sánta Ferencné azt mondja: ilyenkor több fájdalomcsillapítót kell szednie.  
A kaposvári kórház sürgősségi osztályán nagyüzemet jelent az ilyen frontos időszak. Ugrásszerűen megnő a betegek száma. Főként az idősek és a gyerekek vannak veszélyben, valamint a szív és érrendszeri betegek szenvednek.     
A Kaposi Mór Oktató Kórház sürgősségi centrumának vezetője, Dr. Varga Csaba szerint főként ritmuszavarokkkal, ingerlékenységgel, figyelmetlenségből adódó koccanásokkal találkoznak. Érdekes módon az epilepsziások száma is megnő a hidegfrontok megjelentekor.

UV sugár


Szerdán 8,1-es értéket is elérő UV-B sugárzás várható. A meteorológiai szolgálat kéri az embereket, hogy a riasztás visszavonásáig fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott megégés ellen. Normál bőrtípusnál ugyanis már 17 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Szerda délelőtt 11 és délután 3 óra között kerülni kell a napozást, fényvédő krémet pedig a jelzett időtartamon túl is indokolt használni.

A meteorológosok szerint a modellelemzések azt mutatják:  következő másfél hétben is változékony időre számíthatunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa, Török László azt mondja:  nem melegfront van, hanem csak nagyon meleg levegő áramlik fölénk. Csütörtökön jön az a hidegfront, ami elég közel lesz hozzánk.

Pénteken éri el a Somogyot a lehűlés, szombaton átvonul az országon, jövő hét közepétől pedig megint forróság lesz. Hogy meddig, nem lehet tudni.

A mai és holnapi UV-B sugárzás előrejelzést megtekintheti ha ide kattint


Címkék: UVB, sugár, idő, változékony, front, egészségügyi anyagok