Megélhetés, rá vagyunk kényszerítve. Mondja az egyik hársvirágot gyűjtő nő, aki nem vállalta arcát. Már a kisebbeket is befogták válogatni Baglaspusztán. Kilóját 1300 forintért veszik át.

Szegénység van tudja, nincs pénz, mit csináljon az nem engednek keresni, más nincsen - mondja Pápai József. József csaknem 20 éve gyűjt mindneféle gyógynövényt. Engedélye van, anélkül nem szedhetne.

10 kiló hársnövény szedéséből mindössze három kiló virág marad, amit el tudnak adni. A növényvédelmi szakembert azt mondja: Somogy gyógynövény állománya igen gazdag.

Hársat, zsurlót, cickafarkot gyűjthetnek, és ezek növényegészségügyi szempontból ezek megfelelők - mondja a növényvédelmi szakember, Tóth István.

Ez a zsák csalánnal van tele, de tegnap a kaposmérői felvásárlóhoz egy mázsa hársat hoztak. Puskás Ferenc feleségével gyerek kora óta foglalkozik gyógynövény felvásárlással. Azt mondja: egyre kevesebb mennyiséget hoznak hozzájuk.

Kevesebb a gyűjtő, kihalnak ezek nem foglalkoznak vele, valamikor mindenfélét hoztak - mondja a felvásárlással foglalkozó, Puskás Ferenc.

A boltokban viszont nagyon népszerűek a gyógynövényből készült termékek.

A citromfű nyugtató, a bormenta egy frissítő jellegű. Ezeket keresik a legjobban az egyik kaposvári bioboltban - mondja az üzletvezető.

Egyre keresettebek, főleg tavaszi és a téli időszakban, teában a leghatásosabbak, van filtelezve mindegyikből és van szálas, ömlesztett formában is - teszi hozzá a kaposvári szakeladó, Varga Istvánné.

Április elsejétől életbe lépett egy új törvény, amely újból szigorította a gyógynövényezést. Eszerint kizárólag azokat a gyógynövényeket lehet forgalmazni, amelyeket a tagállamokban illetékes egészségügyi termékellenőrző hatóságok engedélyeztek. Ez is az oka, hogy Somogyban már csak néhány gyógynövényfelvásárló van.

Címkék: nagyhatalom, gyógynövény, gyűjtés, egészségügyi anyagok, somogy, kaposvár