Infúziót kapnak a calicis és rota vírussal fertőzödött betegek a kaposvári kórházban. József ma érkezett szüleivel. A hároméves kisfiú hajnalban lett rosszul.
De van olyan csecsemő, aki mindössze két hónapos, és már harmadszor került vissza a fertőző osztályra.

A kaposvári fertőző osztály, osztályvezető főorvosa Dr. Papp Erszébet kérdésünkre azt nyilatkozta: Jelenleg az osztályunkon 35 beteg fekszik, az osztályunk 40 ágyas, a betegek kétharmadát a hasmenéssel ápolt betegek teszik ki. Vannak olyan betegek, akik egy hete vannak itt, vannak, akiket a mai napon vettünk fel. Zömük hány, gyakori hasmenése van, néhány beteg lázas.
Október óta jelentősen megnőtt a gyermekorvosi rendelők forgalma is.

Dr. Gyánó Barna a Kapos TV-nek azt mondta: 25-30 százalékkal biztosan meghaladta az előző évekhez képest a betegegség előfordulása. Az esetek többsége nem súlyos lefolyású, 1-2 nap alatt a betegek többsége túl van a hányás és olyan jellegű hasmenésen, amely komoly ápolási feladat lenne. A bő folyadékbevitel is sokat segíthet a gyógyulásban. Kimondottan gyógyszeres kezelés azonban nincs a calici és rota vírusra tette hozzá Dr. Gyánó.

A megyei népegészségügyi szerv tiszti orvosa elmondta: a hosszú hideg tél kedvezett a vírusok terjedésének. Ez lehet az oka annak, hogy ennyi a beteg.
"Október, decemberben picivel több volt, mint a szokásos, január, februárban igen megugrott a megbetegedések száma, azt kell mondanom ez így természetes, ezeknek a vírusos megbetegedéseknek szezonalitása van. A zárt közösségekben, a kórházi osztályokon sajnos könnyen tud terjedni" mondta a Megyei Népegészségügyi Szerv
járványügyi tiszti főorvosa, Hábelné Dr. Varga Edit. Somogyban februárban több mint 200-an fertőzödtek meg rota vagy calici vírussal, ötször annyian, mint tavaly.

Címkék: rota, calici, vírus, betegség, egészségügy, egészségügyi anyagok