Tüdőgyulladásos beteg mellett sürögnek az ápolók az intenzív osztályon. Váladékot kell leszívni a tüdejéből. A páciensnek ráadásul szívelégtelensége is van.

Egy nem akármilyen baba az iskolában. Lélegzik, hangot ad és vért is lehet tőle venni. Két és fél millió forintot ér.

- Nagyon komoly. És hogy ezekkel a műszerekkel sokkal jobban fogjuk tudni, hogy mit kell csinálni élesben - mesélte Farkas Renáta ápoló tanuló.

Éppen ez a cél.

- Senki sem szeret próbababa lenni a kórházban, ezek a bábuk játszák ezt a szerepet, hogy minden műveletet, amit a kórházban az ápolónőnek tudnia kell és el kell végezni, azt itt a demonstrációs teremben megtanulhatnak, és  felkészülten mehetnek ki a kórházi gyakorlatukra - mondta Veiger Katalin a Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskola igazgatója.

A kaposvári TISZK 70 milliót nyert orvosi műszerekre és a informatikai eszközökre. A nyertes pályázatot ma ismeretették a sajtóval, ahol mindenki kirpóbálhatta az oktatás legmodernebb technikáit.

- Nagyon reméljük, hogy a tanulók, akik ezeket az eszközöket fogják használni, azok magas szinten sajátítják el a szakmát, ami két részből áll, egyrészt hogy tudják a képzést, amit  akórház és a dolgozók biztosítanak, és mi megpróbáltuk a másik oldalt, az eszközigényt biztosítani - mondta Horváth Zoltán András a kaposvári TISZK igazgatója.

A beruházást az unió több mint 340 millió forinttal támogatta. Ebből az egészégügyi szakképzőn kívül a kaposvári iparművészeti szakközépiskolát és egy dombóvári intézményt is fejlesztenek majd.

Címkék: Szigeti, Gyula, szakképző, egészségügy, beruházás, egészségügyi anyagok