A nem dohányzók védelméről szóló törvény módosítási javaslatát dr. Heintz Tamás, somogyi fideszes országgyűlési képviselő nyújtotta be pénteken a parlamentben, 14 képviselővel együtt.

A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) is támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását.

A statisztika szerint a 14 évesnél idősebb lakosság körülbelül harmada dohányzik, átlagosan fejenként 2654, összesen több mint 20 milliárd szál cigarettát füstölünk el évente. A férfiak 45,7, a nők 33,9 százaléka füstöl, de ez az arány még az egészségügyi dolgozók körében is 34 százalék.

Magyarországon a legnagyobb a koszorúér eredetű halálozás az Európai Unió országaiban a 65 év alatti férfiak és nők esetében egyaránt. Hétszer nagyobb az esélye egy magyar férfinak arra, hogy nyugdíjas kora előtt meghal szívinfarktusban, mint egy franciának.

A világ négy leggyakoribb halálokának hátterében rendkívül fontos szerepet játszik a dohányzás, hiszen a szívinfarktus és stroke (agyvérzés, agyi katasztrófa) halálozását 3-szorosára, a tüdőrák kockázatát 20-25-szörösére emeli, és a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegek 90%-a is a jelenlegi vagy egykori aktív vagy passzív dohányosok közül kerül ki.

A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) közleménye szerint Magyarországon évente 30 ezer ember veszíti életét a dohányzás miatt, közülük évente 2300 honfitársunkat mások cigarettafüstje öl meg. A passzív dohányzás áldozatainak száma mintegy háromszorosa annak, ahányan közlekedési baleset miatt veszítik életüket. A ma még érvényes szabályozás mellett a vendéglátó-ipari és a szórakozóhelyeken vágni lehet a füstöt. Belátással és elkülönítéssel sehol a világon nem tudták megoldani sem a vendégek füstmentes szórakozását, sem a dolgozók füstmentes munkavégzését. A nemzetközi tapasztalatok szerint hamisan riogatják a vendéglátósok a lakosságot és a politikusokat azzal, hogy drasztikusan csökkentené a füstmentes törvény elfogadása a vendégkörüket, amely tömeges elbocsátásokhoz is vezetne. Az angol és az ír pubok, a belga sörözők forgalmát egyaránt kedvezően befolyásolta a dohányzástilalom bevezetése, a bajor Oktoberfest vendéglátósai pedig önként vállalták, hogy egy évvel korábban, már 2010-ben füstmentessé teszik a sörsátrakat.

A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását. A közterületi dohányzás ilyen mértékű korlátozása gyakorlatilag semmiféle többletköltséggel nem jár a költségvetés számára. Nemzetközi példák azt mutatják, hogy önmagában a vendéglátó- és szórakozóhelyeken bevezetett és betartatott dohányzási tilalom már a bevezetést követő első évben akár 15-20%-kal csökkentheti a szívinfarktus miatt kórházba kerülő betegek számát. Ez jelentős költségmegtakarítást jelent az egészségügyi költségvetés számára.

Közös közleményben vagy önállóan a zárt közterületi teljes dohányzási tilalmat támogató szervezetek a teljesség igénye nélkül: Magyar Tüdőgyógyász Társaság, Magyar Kardiológusok Társasága, Magyar Hypertonia Társaság, Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, Magyar Kardiológiai Rehabilitációs Társaság, Népegészségügyi Képző és Kutatóhelyek Egyesülete, Családorvos Kutatók Országos Szervezete, Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, Légúti Betegek Országos Egyesülete, Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége, Asztmás és Allergiás Gyermekek Magyarországi Egyesülete, OKKE / COPD-s Tüdőbetegek Egyesülete, Magyar Nemzeti Szívalapítvány, Füstirtók Egyesülete, Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért

A felsorolásban is szerepel a Légúti Betegek Országos Egyesülete is. Közleményükben azt írják: ha a Magyar Országgyűlés elfogadja, és a kormány gondoskodik a törvény betartatásáról is, akkor végre lehetővé válik, hogy a légúti betegek végre dohányfüstmentes helyen dolgozhassanak, szórakozhassanak, utazhassanak.

A légúti betegek állapotát ugyanis jelentősen rontja a dohányfüst. Az asztmásoknál fokozza a légutak gyulladását, nehézlégzéshez, köhögéses rohamhoz vezethet. A halálozási világranglista dobogóját ostromló krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának legfontosabb oka éppen a dohányfüst belégzése. A fertőzések könnyebben kialakulnak a dohányfüst belégzése miatt legyengült védekezőképességű légúti nyálkahártyán, gyakrabban jelentkezik arcüreggyulladás, légcső- és hörgőhurut, illetve tüdőgyulladás.

A törvényjavaslat azonban kétségtelenül kérdéseket is vet fel, különösen a vendéglátóipar területén dolgozók közt.

Kertész Rezső, a KISOSZ megyei elnöke azt mondta: sem ő, sem a családja nem dohányzik. Az is rendjén van, hogy a szigorítás világjelenség, ezzel nyilvánvalóan nem lehet szembemenni. De a szakma véleményét ismerve arról azért nem szabadna elfeledkezni, hogy emberek is dolgoznak ebben a szektorban, sokak megélhetését biztosítja a vendéglátóipar. Egy nagyobb településen, ahol több vendéglátóhely van, lehet választani, vagy nagyobb a lehetőség arra, hogy leválasszanak helyet a dohányosok számára, ott talán még megoldható. Egy kis településen aligha. Egy vendégkört nem lehet leváltani. Az is gond, hogy a törvény július elsején hatályba lép, és ez nagyon kevés idő. Le kellene ülni, szakmai vitára bocsátani a kérdést, egyeztetni.

Címkék: szigor, dohányzás, törvény, tilalom, egészségügyi anyagok