2009-ben az országban elsőként indította el komplex szűrőprogramját a Kaposi Mór Oktató Kórház. Azért kezdtek bele ebbe a programba, mert Somogy halálozási mutatói a régiós és az országosnál is rosszabbak. A tapasztalatok szerint a veszélyeztetett korosztály öt százaléka megy el rendszeresen a szűrésre. Ha még hozzá is vesszük azokat, akik a magánorvosukat keresik fel, akkor is kevesebb, mint a nők harmada jár rendszeresen rákszűrésre. Pedig évente az adatok szerint több mint harminc nő hal meg Somogyban méhnyakrákban vagy petefészekrákban.

A mostani adatok szerint a két évvel ezelőtt elindított szűrőprogram nem volt eredmény nélküli. Két éve még minden 10. nőnél találtak kóros elváltozást a vizsgálatok során, most a megjelentek négy százalékánál, vagyis minden huszonötödik nőnél.

Éppen ezért az idén is elindítja a szűrést a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében a Kaposi Mór Oktató Kórház Komplex Mammográfiás Központ. A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Nagyatádi, Barcsi, Csurgói Kistérségi Népegészségügyi Intézet Barcsi Kirendeltsége segítségével ismét megszervezi a Somogy megyei 45-65 éves nők 2 évenként történő mammográfiás emlőrák szűrését. Erről a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve tájékoztatott. A szűrésben érintettek értesítő levelet kapnak a Kaposi Mór Oktató Kórház Komplex Mammográfiás Központjától.

A szűrésre jelentkezni lehet személyesen a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv nagyatádi, barcsi, csurgói kistérségi népegészségügyi intézete barcsi kirendeltségén 7570, Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46. alatt, vagy telefonon, a +36/82/565-410 telefonszámon, hétfő-csütörtök 8 – 16, pénteken 8-14 óráig. A szűrővizsgálat és az utazás ingyenes!

Az idei évben lehetőség van szintén ingyenes tüdőszűrésre is, melyet az emlőrák vizsgálat után közvetlenül végeznek el ugyanazon helyszínen és időpontban!

Kérjük, hogy a jelentkezők az előző emlőrák szűrés során készült (otthonukban vagy a háziorvosuknál lévő) felvételeiket a vizsgálatra hozzák magukkal!

Szűrési időpontok: március 22., 28., 29: Barcs-Somogytarnócán keresztül,

március 4., 5., 11., 12., 15. Barcs-Somogytarnócán keresztül,

április1. Drávaszentesen keresztül.

Címkék: mammográfia, szűrés, ingyenes, egészségügyi anyagok