influenza

24 ovisból 16-an hiányoztak szerdán a kaposvári Nemzetőrsori óvoda egyik kis középső csoportjában . A másik csoportban is 10-el kevesebben vannak. Kovács Gáborné a kaposvári Nemzetőrsori Központi Óvoda általános helyettese elmondta: októberben volt egy nagyobb hullám az óvodában, amikor gyerekek betegek voltak és az utóbbi két hétben is sokan hiányoztak.

- A múlt héten is 40 gyermek hiányzott a 186-ból, illetve ezen a héten is - tette hozzá.

Van aki már másodszor beteg tüdőgyulladással. A kaposvári gyermekorvosi rendelőkben 20 százalékkal több a kis beteg. Főként néhány napos lázzal járó hörghuruttal jönnek. De egyre többen vannak a felnőtt orvosi rendelőkben is. Szilvási Zoltán kaposvári háziorvos elmondta: 10 százalékkal nőtt a felsőlégúti panaszokkal jelentkező betegek száma.

A nagy rohamra jövő héttől számítanak az orvosok. A ma összesített múlt heti adatok szerint a megyében még nincs influenza járvány. De másfélszer több az influenzaszerű megbetegedés, mint egy hete. Dr. Szücs Mária, az ÁNTSZ regionális intézetének járványügyi osztályvezetője hozzátette: az influenzaszezonra való felkészülésben még mindig nem késő a védőoltás felvétele.

Az ÁNTSZ-nél a tavalyról maradt ingyenes H1N1 elleni oltóanyagból még van raktáron. A 3 komponensű ingyenes vakcinákat azonban már elvitték a háziorvosok. Náluk van még bőven. A jó idő miatt ugyanis kevesen oltatták be magukat.

Címkék: Szilvási Zoltán, Dr. Szücs Mária, ÁNTSZ, influenza, járvány, egészségügyi anyagok