A Négy testvér forrást évente több ezer kaposvári látogatja. Palackban hordják haza ivóvizét. Van aki 50-60 litert is elfogyaszt ebből a vízből, mondja az erdész. Svéda Gergely, a Sefag Zrt. erdőművelési ágazatvezetője elmondta: fogyasztásra kitűnően alkalmas, a vezetékes vizektől eltérően nincsen klórtartalom nincs adalék anyag. Az erdőművelési ágazatvezető szerint a tiszta vize miatt szeretik a Négy testvér forrást. Az ÁNTSZ napokban zárult vizsgálata nem véletlenül állapított meg, itt kiváló a víz minősége. A Sefag Zrt. egyébként 50 hasonló vízvevőhelyet üzemeltet a megyében, amiket karban tartanak.

 

A felázott talaj miatt a Balla-kút táplálta forrást nem lehet megközelíteni. A tisztiorvosi szolgálat ebben a megengedettnél nagyobb nitrát tartalmat állapított meg. Csecsemőknek és várandós kismamáknak tilos a fogyasztása. Az ÁNTSZ közegészségügyi munkatársa a fogyasztásra nem javasolt vizű források fotóit mutatja. Az ellenőrzött 22 kút felénél állapítottak meg hiányosságot. Például Kaposgyarmat mindhárom vízlelőjében baktériumot találtak. De a Nádasdi erdő Latinka forrásának vize sem ajánlott fogyasztásra.

A legtöbb lelőhely elhanyagolt környezete miatt került fel a listára. Dr. Jankovics Judit, az ÁNTSZ regionális intézetének közegészségügyi osztályvezetője azt mondja: az önerőből végzett ellenőrzéssel a turistákat akarják segíteni. Az elhanyagolt források vize ugyanis rosszullétet okozhat. Dr. Jankovics Judit hozzátette: az arra érzékenyebb egyéneknél esetleg lágyabb székletet vagy gyomor és bélrendszeri tüneteket okozhat, de ez nagyon ritkán fordul elő. Egyébként meg ha oda van írva, hogy fogyasztásra nem ajánlott akkor nem is ajánljuk.

Kapcsolódó anyagok

Címkék: Dr. Jankovics Judit, ÁNTSZ, forrás, fogyasztás, ivóvíz, egészségügyi anyagok