allergia

A legújabb gyógyszerek kevesebb mellékhatással bírnak, havi költségük 2200 forint. Az egyik kaposvári patikának a vezetője azt mondja: ennél olcsóbb is van, de ehhez jönnek még az orcseppek és a szemcseppek. Így összesen akár 5000 forintba is kerülhet az allergiaellenes gyógyszer havi adagja. A legtöbb készítményt teljes áron vehetik meg a betegek, vagy csupán 30%-os TB támogatással. Néhány éve ezeket még 90%-os támogatással árulták.

Dr. Müller Ádám a Berzsenyi Patika vezetője elmondta: a támogatás összege vizsonylag kevés lett a készítményeken. És megkaphatók, közvetlenül a gyógyszertárban recept nélkül is. Így a kellemetlenség, ami a recept felírásával járna, kiküszöbölhető, így sokan választják a közvetlen gyógyszertári vásárlást. Ez lehet hogy kényelmesebb, de nem szakmai szempont. Mivel a nem receptköteles gyógyszerek reklámozhatók, ezek gyakran megtéveszthetik a beteget. Berta Gyula allergológus szakorvos elmondta: nagy mértékben a marketing befolyásolja azt, hogy a betegek mit szedjenek, és milyet szedjenek. És akinek nincs ideje elmenni az orvoshoz, attól függően fogja megvenni a gyógyszert, hogy melyiknek van nagyobb hírverése.

A szakorvos azt javasolja: főleg kezdődő allergiánál menjenek el orvoshoz, hiszen ő tudja a megfelelő gyógyszert felírni. Az egészségbiztosító adatai szerint a somogyiak évente több mint 120 ezer doboz antihisztamin tartalmú gyógyszert vesznek. A többi készítményt is beleszámítva csaknem 1 milliárd forintot költenek ilyen szerekre. Ráadásul egyre többen, ugyanis már minden 4. somogyi szenved allergiás tünetektől. A levegő parlagfűpollenkoncentrációja az utóbbi hetekben duplájára nőtt, most közepes szinten áll.

Címkék: szakorvos, patika, gyógyszer, allergia, pollen, támogatás, egészségügyi anyagok