A kórházigazgatók azt mondják: addig tudnak működni, amíg tart a beszállítók türelme. Az tény: évek óta egyre kevesebb támogatást kapnak, viszont egyre több feladatot. Azt várják, hogy a kormány hónapokon belül változtat ezen.

A siófoki kórház azon kevesek közé tartozik az országban, aminek nincs adósságállománya. Tavaly év végén nem volt kifizetetlen számlájuk, és még pénzt is kaptak vissza. Az igazgató azt mondja: küzdelmek árán tudnak így fennmaradni. Mint ahogy a kórházak többsége.

- A beszállítók azon gondolkoznak, hogy egyáltalán szállítsanak-e, ha az intézmény nem tud fizetni. Tehát ez valóban olyan adósság, aminek a kifizetésére nincs reménye - mondta el Dr. Varga Ferenc a siófoki városi kórház igazgatója.

Például a marcali kórházban is ez a helyzet. A fizetési határidőket addig húzzák, amíg csak lehet. Így tudnak működni. A marcali kórháznak 135 millió forint a teljes szállítói tartozása. Ebből 50 millió a lejárt idejű adóssága.

A nagyatádi kórház tartozása ennek négyszerese. Az igazgató azt mondja: ezzel a csaknem 200 milliós tartozással még kezelhető a helyzet.

- Ugyanakkor az megkerülhetetlen, de a szándék már látszik a nyilatkozatokból, hogy ezzel az adósságállománnyal amit a magyar egészségügy és nemcsak a nagyatádi kórház görget maga előtt, mindenképpen kezdeni kell valamit - mondta Dr. Baksai István a nagyatádi városi kórház igazgatója.

Ezt hangsúlyozza a kaposvári kórház igazgatója is. Az intézménynek 2,7 milliárd forint  a vesztesége. Ennyivel kapott kevesebbet az egészségbiztosítási pénztártól az elmúlt két évben. Ennyire lett volna még szükség a működéséhez. A mostaninál havonta 225 millióval kellene többet kapniuk ahhoz, hogy zavartalanul működjenek. Ez az idei támogatásuk majdnem harmada. Jelenleg 760 millió forint a lejárt tartozásuk. Most még az eszközbeszerzésen tudnak spórolni.

- A kórház további lépéseket, energetika, egyebek, racionalizáslási lépéseket még megpróbál, de jelentős mozgástere nincsen, létszámmal sokat nem tudunk tenni a  minimálfeltételek miatt. A nagy kérdés az, hogy mi az a feladat, amit el kell látnunk, ha csak ennyi pénz marad, akkor a feladataink közül mondják meg, mi az, amit csökkentsünk - mondta Dr. Repa Imre a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója.

A főigazgató megmutatta azt a határozatot, amit az egészségügyi bizottság kaposvári ülésén írt alá Mikola István. Ebben az áll, hogy az egészségügyi szakellátás működőképességének fenntartásához sürgős kormányzati beavatkozás kell. Nemcsak Somogyban. Országosan több mint 37 milliárd forintos hiányról számoltak be a kórházak. Az össztartozásuk azonban ennek a duplája is lehet. Ez év végére akár a 100 milliárdot is elérheti.

Címkék: Baksai István, Kaposi Mór Oktatókórház, Varga Ferenc, Repa Imre, Marcali, Nagyatád, egészségügyi anyagok