Az Iowa State University kutatói 18 és 40 év közötti hölgyeknél vizsgálták, hogy miként járnak különböző típusú lábbelikben. Először lapos sarkú cipőkben sétáltatták a résztvevőket a laboratóriumban, majd 5 centiméteres és 8,8 centiméteres sarkú lábbelikben. A vizsgálat egyik szakaszában a nők szabadon választhatták meg a sebességet, a másikban megadott sebességgel kellett haladniuk.

Eközben érzékelők, kamerák és egyéb berendezések segítségével vizsgálták, hogy miként változik a járásuk, a testtartásuk, s azt is mérték, hogy milyen erők hatnak az ízületeikre - olvasható a Discovery News hírei között.

Nem okozott különösebb meglepetést, hogy a magas sarkú cipőben lelassult a résztvevők járása, a lábbeli megváltoztatta a nők testtartását is - bokájuk járás közben befelé fordult, s ezáltal instabillá vált a bokaízület. Szignifikánsan nagyobb terhelést jelentett a magas sarok a térdízületre. Ez a terhelés, amely a térdízület belsejében fejti ki hatását, vezet a későbbi porckopáshoz és gyulladáshoz.

Ám mint a kutatást irányító Daniella Barkema rámutatott, ez távolról sem jelenti, hogy mindenkit, aki magas sarkú cipőt visel, porckopás és ízületi gyulladás fenyeget. Az eredmények csupán újabb adalékkal szolgálnak a divatos lábbelik viselésének kockázatáról.

Ezekre a kockázatokra mutatott rá a Journal of Experimental Biology című folyóiratban a közelmúltban jelent meg egy brit tanulmány is, amely szerint azoknál a nőknél, akik két éven át heti öt alkalommal viseltek magas sarkú cipőt, a lábikra izmai 13 százalékkal rövidültek meg, az Achilles-ín pedig merevebb volt, azokhoz képest, akik lapos sarkú lábbelit viseltek.

Címkék: Daniella Barkema, Journal of Experimental Biology, magassarkú, Iowa State University, egészségügyi anyagok