vizespohár, csapvíz,

A 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet 6. számú mellékletében található meg azoknak a településeknek a listája, melyek esetében az ivóvíz egyes káros anyagokból túl nagy mennyiséget tartalmaz. A 2009. december 25-ig teljesítendő feladatok között találtuk meg azt a 13 Somogy megyei települést, ahol az arzén tartalom koncentrációja 0,03-0,01 mg/l a vízben.

Az ÁNTSZ az Európai Uniós elvárásoknak megfelelően előírja az önkormányzatoknak és a szolgáltatóknak, hogy 10 mikrogramm/liter, azaz 0,01 mg/l határérték alatti ivóvizet biztosítsanak a lakók számára. Így tehát Babócsán, Barcson, Bolhón, Bőszénfán, Csokonyavisontán, Darányban, Drávatamásin, Kastélyosdombón, Komlósdon, Patalomban, Péterhidán, Rinyaújlakon és Somogyaracson ha március végéig nem tudnak javítani a víz minőségén, elképzelhető, hogy kötelező lesz tiszta vizet biztosítani a lakosok számára.

Tisztálkodásra, mosásra, mosogatásra és öblítésre lehet használni a magas arzén tartalmú vizet, azonban inni, vagy főzni veszélyes belőle... KORÁBBI CIKKJEINKET A TÉMÁRÓL A KAPCSOLÓDÓ HÍREKNÉL TALÁLJA MEG!

Címkék: arzén, minőség, Európai Unió, víz, egészségügyi anyagok