Mint tudjuk, a cigány kultúrában egészen másfajta szokásokat követnek, mint a magyarban. Ez a temetkezési és a Halottak napi rítusukban is megmutatkozik, hiszen szerintük a halottaknak úgy adják meg a tiszteletet, hogy feldíszítik rengeteg virággal a sírokat, és az egész napot mellette töltik.

Ez azonban sok esetben a túlzásokhoz vezet, mint azt saját szemünkkel is láthattuk. Néhány cigány család sírja ugyanis azzal tűnik ki a többi közül, hogy több ezer virággal és mécsessel hívja fel magára a figyelmet. Mindamellett, hogy a temetéskor tízmilliókat költenek a sírokra, a díszítésnek szánt virágcsodák és formás világító tárgyak is gyakran megütik az egymilliós tételt. A nekünk nyilatkozók elmondták, hogy mindezt azért teszik, hogy tisztelegjenek a szeretett rokon előtt, ezzel adják meg neki az élete során kiérdemelt szeretetet, így nem sajnálják tőle a pénzt, bármibe is kerüljön a sok dekoráció. Ők ott vannak a síroknál álló nap, és egyszerű öltözékben, csendesen emlékeznek.

Ezzel szemben - mint azt kihangsúlyozták - vannak, akik csak mutatják, mímelik a gyászt, és csicsomás, giccses, temetőbe nem illő ruhákban jelennek meg. Nyakukban vastag aranyláncok, kezükön temérdek gyűrű, a síron pedig mások egy évi keresete. A szintén cigány öregasszony pedig ott ül a temető bejárata előtt, és a virágokat árulja, hogy megéljen valamiből. További cigányok sétálnak erre-arra, keresik fel hozzátartozóik sírjait, és gyászolnak csendben, némán. Váradi István és családja is közéjük tartozik, akivel háza udvarán beszélgettünk október 31-én. Videónk az írottakról szól, testközelből, szóban és képben egyaránt. Volt, ahol szívesen fogadtak minket, volt, ahol azonban szó szerint elküldtek bennünket, meg sem várva, hogy elmagyarázzuk, a cigány kulturális szokásokat szeretnénk bemutatni...

Címkék: temtés, mindenszentek, roma