null

Egyre gyakoribbak az aszályos időszakok, így mindenkinek locsolnia kell a veteményeskertjét, díszkertjét, aki szeretné elkerülni, hogy kiszáradjanak a növényei.

Az öntözést a legegyszerűbb automata rendszerek segítségével megoldani. KPE idomok nélkül lehetetlen kialakítani egy jól funkcionáló öntözőrendszert. Ezek olyan alkotóelemek, amelyek lehetővé teszik, hogy gyorsan össze tudjuk illeszteni a rendszer egyes részeit.

A KPE idomok funkciója

Egy öntözőrendszerben általában szükség van elágazások kialakítására, adott esetben akár toldásokra is. Az AutomataÖntözőrendszer.com kínálatában megvásárolható KPE idomokkal ezek könnyen megoldhatók, csakúgy, mint az összekötések és a lezárások.

Különféle alakú KPE idomok léteznek, így a víz áramlását biztosító csővezetékeket könnyen a kívánt irányba tudjuk terelni. Ha egy derékszögű elfordulást kell megoldani, akkor teljesen szükségtelen 90 fokban megtörni a KPE csövet, hiszen ilyen helyzetekre találták ki a KPE könyököt.

A T idom nagyon jó szolgálatot tesz, amikor leágazást akarunk létrehozni. Van átmenet típusú KPE idom is, ami az eltérő típusú alkotórészek összecsatlakoztatása esetén jöhet jól. A KPE záróidomokat akkor kell felhasználnunk, amikor a leágazásokat akarjuk lezárni.

Ezek a teendők, ha magunk látnánk neki a tervezésnek

Aki mindenképpen maga szeretné megtervezni az öntözőrendszerét, annak célszerű négyzetrácsos papíron, ceruzával készítenie egy vázlatot a kertről. Tüntessük fel a méreteket is, hiszen az öntözőrendszer precíz kialakításához tisztában kell lennünk ezekkel.

Ezt követően behúzhatjuk a vázlaton, hogy merre fognak kanyarogni az öntözőrendszer csővezetékei. Törekedjünk a minél egyszerűbb rendszer megalkotására. Minél kevesebb a leágazás, annál kevesebb a hibalehetőség. A komplexebb rendszerekben sokkal könnyebben fordulnak elő meghibásodások.

Végül vessük papírra, hogy melyik zónában milyen öntözési technikát alkalmazunk. Egyetlen zónán belül egy öntözési technikában gondolkodhatunk. Alapvetően nem jó ötlet eltérő elven működő szórófejeket használni egy zónán belül.

Ha mindezzel megvagyunk, akkor már csak azt kell listázni, hogy milyen elemből mennyi kell. Írjuk fel tételesen, hogy mennyi csövet, szórófejet, KPE idomot kell beszereznünk. Ne feledkezzünk meg a szűrőkről, valamint a csövek rögzítéséhez nélkülözhetetlen tüskékről sem!

Nem szégyen segítséget kérni

Amennyiben nincs jártasságunk az öntözőrendszerek tervezésében, akkor célszerű lehet felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel. Sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat, ha olyan profira bízzuk a tervezést, akinek komoly tapasztalata van e téren. 

Így biztosak lehetünk abban, hogy a rendszer nemcsak működőképes lesz, de a lehető legköltséghatékonyabban lehet majd üzemeltetni. Ha előrelátóan cselekszünk, akkor hosszú távon mindenképpen érezni fogjuk ennek az előnyeit a számlák befizetésekor.

Címkék: AutomataÖntözőrendszer.com, reklám, sport