Mély gödörben levő Zalaegerszeg fogadta a Kaposvárt szombaton este; ráadásul továbbra sem sikerült megtalálni az ötödik légióst, így a KKKK ilyen téren előnyben volt Keller Ivánékkal szemben - írja a bb1.hu. Novemberben épp a ZTE vendégjátéka előtt érkezett a somogyiakhoz Eaddy, a meglepetés erejével pedig 11 ponttal jobbnak bizonyult Dalibor Damjovic gárdája, aki épp tegnap írt alá 2 éves szerződéshosszabbítást a klubbal.

Matthias Zollner tíz napja kezdte meg a közös munkát a ZTE keretével, s az volt a nagy kérdés, sikerült-e a kissé zilált, megtépázott kék-fehér gárdát rendbe szedni, s a győzelem útjára terelni. Szükség is volt erre, hiszen a roppant sűrű mezőnyben a 10. helyen szerénykedett a feldobást megelőzően a ZTE KK.

Panácz Antalra, a zalaegerszegi kosárlabdaélet legendás alakjára emlékeztek a feldobás után, a ZTE pedig, Tóni bácsi emlékének adózva elég jól kapta el a fonalat. Kivló első 5 percet produkálva, egy 12-0-s szériának, illetve több labdalopásnak is köszönhetően 15-5-re léptek meg, hiába kért közben időt a kaposvári edző. A hazai nézők örömére Tóth Ádám is szorgalmasan gyűjtögette pontjait a palánk alatt, de a csereként pályára lépő Keller Iván is szépen tett fel egy labdát. A vendégek Jean-Marie zsákolását követően kezdtek éledezni és védekezésüket összekapva gyorsan zárkóztak. A bátran és harcosan játszó fiatal Halmai Dániel triplájával 19-19-nél érték utol a ZTE-t, majd a vezetést is átvették, 23-27-es eredménnyel zárult az első negyed.

Tóth Ádám taktikusan harcolt ki faultot Jean-Marie-n, ám ezt követően ismét a vendégek percei következtek – volt olyan támadás, amikor négy támadólepattanót is lekaptak, a végén pedig ismét Halmait lehetett dicsérni. Hétpontos somogyi előnynél igazán örülhettek a kaposváriakat elkísérő „Bicskások”, s hogy a félidő végére zárkózott a Zalaegerszeg, a faultokat sorra kiharcoló, s büntetőit többnyire a helyükre küldő „csk”, Tóth Ádám érdeme volt. 44-41-re így is a KKKK mehetett előnnyel az öltözőbe, többek között azért is, mert az első 3 sikeres zalai tripla után már nem sikerült távolról gyűrűbe találnia a zalaiaknak.

A harmadik negyedet megint élesebben kezdte a ZTE, a Kaposvár pedig az öltözőben maradt egy időre: Dalibor Damjovic eléggé csalódottan konstatálta, hogy nem koncentrált eléggé csapata; több egymás utáni támadásban is eladták a labdát. 6 perc alatt csak 2 pontig jutottak. Az addig leghasznosabban játszó vendégjátékos, Jerome Eaddy fújt riadót: triplájával újra zárkózni kezdtek a vendégek, majd a Debrecen ellen megsérült, s fájós vállal játszó Remy Abell is egyre több faultot kezdett kiharcolni. Matthias Zollner nem véletlenül volt ingerült a kényszerű időkérésnél, ám szavai meghallgatásra találtak: Paige kétszer is labdát lopott, első alkalommal Tóth Ádám pöcizte vissza ziccerét, amiért igencsak hálás lehetett – nem is maradt el az ölelkezés kettejük között, ami mutatja, hogy a hetekkel korábbi nézeteltérést sikerült megoldaniuk. 64-57-re vezetett a ZTE 30 percnyi játékot követően.

Paige 2+1-es akciójával a negyedik negyed elején rövid ideig megvolt a hőn áhított 12 pontos differencia a két csapat között, de a vendégek nem adták fel, a ZTE pedig sorra rontott támadásban – többször is lepörgött az óra érdemi akciók nélkül. Tony Hicks többször is butaságokat csinált, Eaddy pedig triplával büntetett. 8-0-ás rohanásban volt a Kaposvár, s három pontig zárkózott, amikor a hazaiak legjobbja, Tóth Ádám megkapta 5. faultját. A somogyiak egészpályás védekezéssel próbálkoztak, a ZTE pedig összekapta magát és okos játékkal ismét feltornászta a különbséget. A bűvös 12 pontos előny azonban nem lett meg, tízzel, 88-78 arányban nyert a ZTE, így a Kaposvár annak örülhetett, hogy az egymás elleni eredményben jobbak maradtak. A zalaiak január 6. után nyertek ismét, s közvetlen riválisaik vereségeinek köszönhetően 3 helyet léptek előre ideiglenesen a tabellán.

A győzelemért Tóth Ádám tette a legtöbbet, de a második félidőben fontos pontokat szerzett Tony Hicks és Paige is, Danilo Ostojic pedig nagyot melózott ismét igazi helyettes hiányában. A vendégeknél Eaddy volt a leghasznosabb, aki bár nagy hibaszázalékkal dobott, rendre fontos pillanatokban adta vissza a hitet a kaposvári drukkereknek. Remy Abellen nagyon látszott, hogy a dobókezének válla sérült, ezúttal hét próbálkozásból egy kísérlete sem ért célba távolról, ám sérülten is igyekezett segíteni csapatán – megtalálta, hogy ez kiharcolt faultokkal sikerülhet és igencsak jó százalékkal értékesítette a büntetőit. Halmai Dániel és SzőkeBálint is jól sáfárkodott tíz percnyi játékidejével Paár Márk távollétében. A meccsez azonban megérdemelte a palánk alatt sokkal határozottabb, s a palánk alatt döntő fölényt kiharcoló, s innen 50 pontot jegyző ZTE.

Jól sikerült tehát Matthias Zollner első hazai mérkőzése Egerszegen, védekezésben már élesebb volt a csapat a korábban látottaknál, de Pakson kemény dió vár a ZTE-re szerdán.

Zalakerámia ZTE KK - Kometa Kaposvári KK 88-78 (23-27, 18-17, 23-13, 24-21)

Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok

Játékvezetők: Kapitány Gellért, Minár László Balázs, Major Ádám (Páli dr. Kálmán)

Zalaegerszeg: Hicks 24/6, Paige 18/6, Szalay 2, Tóth 23, Osztojics 9. Csere: Németh 3, Keller 4, Mishula 5/3, Csuti -.

Kaposvár: Krnjajski -, Abell 17, Szőke 7/3, Jackson 16/3, Jean-Marie 7. Csere: Eaddy 22/12, Halmai 5/3, Bogdán 2, Puska -, Koprivica 2.

Címkék: zalaegerszeg, kaposvári kk, kosárlabda, sport