Alaposan megfiatalított keretet jelölt ki Andreas Vollmer, a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya az Európa-liga arany divíziójának csoportkörére. A magyar szövetség közösségi oldalának szerdai beszámolója szerint ennek elsődleges oka, hogy három "fantasztikus játékos" visszavonult a válogatottságtól, ugyanis Király-Tálas Zsuzsanna, a Vasas Óbuda feladója, Molcsányi Rita, a Swietelsky-Békéscsaba liberója és Pallag Ágnes, a Bundesligában szereplő VfB Suhl szélső ütője sem szerepel többet a nemzeti együttesben.

A 16 fős keret azért is eltér a megszokott névsortól, mert a tavalyi tagok közül Szakmáry Gréta, Török Kata, Tóth Fruzsina, Juhár Dalma, Gyimes Zsófia és Bagyinka Fanni - a márciusban kinevezett szakvezetővel egyeztetve - csak az augusztusban kezdődő  Európa-bajnoki selejtezőkre csatlakozik majd a válogatotthoz.

Szedmák Réka is meghívót kapott a válogatottba.
Szedmák Réka is meghívót kapott a válogatottba.

Az Európa-liga arany divíziójának csoportkörében a magyarok május 28. és június 8. között a románokkal és az ukránokkal találkoznak. A június 18-19-i final four rendezését eredetileg az ukránok kapták, ám a háborús helyzet miatt kérdéses, hol lesz a végjáték, amelynek a házigazda automatikusan résztvevője lesz.

A versenysorozat győztese 125 ezer euróval gazdagodik, továbbá részt vehet a jövő nyári Challenger Kupán, amelynek aranyérmese egy évvel később az elitet felvonultató Nemzetek Ligájában szerepelhet.

A magyar női röplabda-válogatott kerete:

liberók: Szalai Anna (MTK Budapest), Kertész Petra (Swietelsky-Békéscsaba)

feladók: Kotormán Réka (Louisiana University), Petrenkó Brigitta (Coastal Carolina University)

nyitásfogadók: Kiss Gréta (Szent Benedek RA), Szűcs Kinga (VBC Casalmaggiore), Szedmák Réka (1. MCM-Diamant Kaposvár)

átlók: Németh Anett (SC Potsdam), Vezsenyi Adrienn (Vasas Óbuda), Petőváry Panni (UTE)

centerek: Pintér Andrea (Fatum-Nyíregyháza), Vacsi Evelin (Szent Benedek RA), Pekárik Eszter (Swietelsky-Békéscsaba), Bodovics Hanna (Fatum-Nyíregyháza), Kump Alíz (Vasas Óbuda), Zólyomi Rebeka (Swietelsky-Békéscsaba)

Címkék: szedmák réka, meghívó, válogatott, sport