A közkedvelt szabadidős program az idén lép felnőtt korba, és remek múltat tudhat a magáénak - írták szerkesztőségünknek a szervezők. Az eseménysorozatot 2004-ben, a Balaton Fejlesztési Tanács szervezésében indították útjára, és az első évben kilenc település csatlakozott a kezdeményezéshez.

A balatoni nyárhoz több mint másfél évtizede hozzátartozó szabadidős rendezvénysorozat 2020-ban is kitűnő évet zárt. A programokra jelentkezők legnagyobb részét a 6-25 év közöttiek tették ki, a hölgyek részvételi aránya pedig 33 százalék volt. Tavaly is szívesen vettek részt a programokon külföldiek, és a helyi szervezők összesen több mint 31 ezer teljesítést regisztráltak, ami öt százalékos emelkedést jelentett a 2019-es adathoz képest. A legnépszerűbb sportágaknak a strandröplabda, a vízi játékok és a strandfoci bizonyultak, de közkedvelt volt a tollaslabda, az asztalitenisz, a fitt gépek használata, a streetball, a teqball és a lábtenisz is. 

Az eszközparkot folyamatosan sikerült bővíteni, az indulás óta eltelt évek során 100 millió forintot meghaladó összegben telepítettek sporteszközöket a részt vevő strandokra. A helyszíneken gondot fordítottak a homokos pályák folyamatos karbantartására és a vízi eszközök időbeni kihelyezésére is. Az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága és a Balaton Fejlesztési Tanács jóvoltából tovább folytatódik a strandi sporteszközök fejlesztése, július első hétvégéjén pedig elindul a 2021-es eseménysorozat.

A Somogy, Veszprém és Zala megyei strandokon július 3-tól augusztus 21-ig minden szombat délután, valamint további egy, szabadon választott napon, szervezett, ingyenes sportprogramok várják az érdeklődőket. A javasolt kezdési időpont 14 óra lesz majd, de sok függ majd az időjárás alakulásától is. A kialakított pályákat és a strandokra telepített sporteszközöket egyébként bárki szabadon használhatja a rendezvényeken kívül, a hét minden napján. Balatonfüred, Gyenesdiás, Balatonszárszó, Balatonszemes és Balatonföldvár továbbra is két-két stranddal vesz részt az eseményeken, új belépőként pedig Balatonkenese és Balatonudvari csatakozott a programsorozathoz.

A nyár az immár hagyományos a vonyarcvashegyi sporttalálkozóval zárul augusztus 28-án, amikor összemérik majd ügyességüket egymással a strandok csapatai. A helyszínekről és egyéb részletekről további információkat a rendezvény honlapja közöl.

Az idei időpontok:

Július 3., 10., 17., 24., 31.
Augusztus 7., 14., 21. + 1 program nap

A programnapok általában 14 órakor kezdődnek, a pontos időpontokról és a + 1 programnap dátumáról a helyi szervezőknél érdemes érdeklődni. (Balatonudvariban és Révfülöpön a programokat vasárnap délelőtt 10 órától szervezik.)

Augusztus 28.: Vonyarcvashegy, „Mozdulj Balaton!” Sporttalálkozó (a programsorozatban részvevő strandok csapatainak részvételével)

A helyszínek:

Alsóörs – Községi strand
Ábrahámhegy – Községi strand
Badacsonytomaj – Badacsony strand
Balatonakali – Községi strand
Balatonakarattya – Bercsényi strand
Balatonalmádi – Wesselényi strand
Balatonberény – Községi strand
Balatonboglár – Platán strand
Balatonederics – Községi strand
Balatonfenyves – Balatonfenyves-alsói szabadstrand
Balatonföldvár – Keleti strand
Balatonföldvár – Nyugati strand
Balatonfüred – Esterházy strand
Balatonfüred – Kisfaludy strand
Balatonfűzfő – Tobruk strand
Balatongyörök – Községi strand
Balatonkenese – Vak Bottyán strand
Balatonlelle – Napfény strand
Balatonőszöd – Községi strand
Balatonszárszó – Községi strand
Balatonszárszó – Móricz Zs. utcai strand
Balatonszemes – Berzsenyi utcai strand
Balatonszemes – Hullám strand
Balatonszepezd – Községi Strand
Balatonudvari – Községi strand
Balatonvilágos – Aligai strand
Csopak – Községi strand
Fonyód – Panoráma strand
Gyenesdiás – Diási Játék strand
Gyenesdiás – Gyenesi Lidó strand
Keszthely – Városi strand
Kővágóörs – Pálkövei strand
Révfülöp – Császtai strand
Siófok – Ezüstparti strand
Szántód – Rigó utcai strand
Szigliget – Községi strand
Tihany – Hajóállomási strand
Vonyarcvashegy – Lidó strand
Zamárdi – Kossuth utcai szabadstrand
Zánka – Községi strand

Címkék: Mozdulj Balaton, szabadidő, nyaral, strand, egészség, program, Balaton, sport