Idén, október 5-én 9 órakor, Pécsen, a Vasvári u. 4. előtt lesz a rajt. A PTE Rektori Kabinet ajtajából dr. Miseta Attila a PTE rektora indítja a mezőnyt. Az utolsó futók Kaposváron, a Kossuth téren 16 órakor rajtolnak. Ugyanitt lesz a verseny eredményhirdetése 17 órakor.

Pécs és Kaposvár között, a 84 km-es útvonalon, a Mecseken és a Zselicen át, 4 és 12 fős csapatok vágnak neki a táv teljesítésének, az alábbi útvonalon:
Pécsi Tudományegyetem - Pécs - Mecseki Erdészet - Orfű (kerékpárúton) - Abaliget - Hetvehely - Becsali - Zselici Erdészet - Tormás - Baranyaszentgyörgy - Baranyajenő - Gödre - Szentbalázs - Sántos - Kaposvár.

Az útvonal részletesen megtekinthető a váltópontok pontos helyének feltüntetésével együtt a www.rokauzok.hu oldalon.

A PTE 25. Rókaűzők mezőnye hat hagyományos kategóriában versenyez majd:

- B.0. (nulladik) kategória: középiskolák
- B.1. (első) kategória: felsőoktatási intézmények MEFOB
- B.2. (második) kategória: amatőr futóklubok (pl. BSI futónagykövetek csapatai)
- B.3. (harmadik) kategória: munkahelyek, cégek
- B.4. (negyedik) kategória: nyílt, tetszőleges összeállítású csapatok részére

Ezekben a kategóriákban egy váltó 12 futóból áll. A különböző nehézségű szakaszok közül a négy könnyebbet nők, a nyolc nehezebbet férfiak futják.

4 fős csapatok (egy nő és három férfi). Itt fejenként átlagosan egy félmaratoni táv lefutása a feladat.

A 12 fős csapatok B.1. kategóriája ebben az évben is Magyar Egyetemi és Főiskolai Váltófutás Országos Bajnokság is egyben. Ez ugyanolyan elismerésben részesül, mintha az egyetem bármely más sportágban diadalmaskodna.

Annak érdekében, hogy a verseny ne nyúljon el túlságosan hosszúra, hogy minél kisebb legyen a forgalom zavarása, az útvonalon újraindítási pontok találhatók. Ezek közül a nézők és a sajtó számára az abaligeti (10 óra 50 perc) és a gödrei (13 óra 10 perc) helyszínt ajánlják megtekintésre, ahol a teljes mezőny és nagyszámú szurkoló is jelen van.

A verseny rendezői elkötelezettek a természet- és környezetvédelem területén, ezért Pécstől Orfűig a mezőny a kerékpárutat használja, illetve a lehető legkisebb károsanyag kibocsátást a Toyota Full Hybrid kísérő autói biztosítják.

Idén újra meghirdették a „Falkaversenyt”. Egy „rókafalkát” három, azonos településről érkező csapat alkot, melyekből legalább az egyiknek középiskolásnak kell lennie! Két éve Pécsi Falka győzött, tavaly Kaposvár volt a legjobb.

Figyelem a versenyre szeptember 26-ig még lehet nevezni a honlapon leírtak szerint!

Címkék: rókaűző, váltó, futóverseny, Baranya, Pécs, Zselic, Somogy, Kaposvár, sport