Újabb komoly nemzetközi sportdiplomáciai sikert ért el a Kaposvári Egyetem és a Pannon Lovas Akadémia: július utolsó hetében a somogyi megyeszékhely adhat otthont a Póni Európa-bajnokságnak. A három olimpiai szakág megmérettetésére 19 ország 165 lovasát várják a szervezők.

A Nemzetközi Lovas Szövetség tavaly tavasszal, Lausanne-ban hozott döntése alapján a 2017.évi Póni Európa-bajnokság rendezési jogát a Kaposvári Egyetem és a Lovasakadémia Sport Club közös pályázata nyerte el. Ennek értelmében Kaposvár rendezheti meg a három olimpiai lovas szakágat - díjugratás, díjlovaglás, lovastusa - magában foglaló, igen rangos eseményt július 24-e és 30-a között.

- Komoly megtiszteltetés és elismerés ez mind az Egyetemnek, mind pedig Kaposvár Városának, hiszen ez a verseny az év egyik legjelentősebb hazai lovas rendezvénye lesz, csaknem húsz ország sportolóinak részvételével – fogalmazott Halas Áron, a Pannon Lovasakadémia főigazgatója. - A rendezvény sportdiplomáciai jelentőséggel is bír, hiszen a Nemzetközi Lovas Szövetség vezetői is jelezték részvételi szándékukat. Nagy szervezőmunkát igényel ez a rendezvény, és mintegy ötven önkéntes is segít majd nekünk.

null

A rangos viadalon 165-en próbálnak szerencsét: 45 lovast neveztek lovastusában, 67 sportolót díjlovaglásban és 53 versenyzőt díjugratásban. Magyarországot négy díjlovas és egy díjugrató képviseli az eseményen. A látványos program július 24-én, hétfőn a lovak szemléjével és a sorsolással indul, kedden 8 órától pedig megkezdődnek a szakági küzdelmek. A hivatalos megnyitó kedden este 8 órakor lesz, a döntőket szombaton és vasárnap tartják. A belépés ingyenes.

A kaposvári lovas bázis számos nagy sikerű világversenyt rendezett az elmúlt évtizedekben. Máig emlékezetes az 1996-os lovastorna-világbajnokság, de ebben a szakágban már kétszer rendeztek Európa-bajnokságot is.

A díjlovagló Világkupa mezőnye pedig már harminc éve visszatérő vendég Somogyba.

Címkék: lovas akadémia, európa-bajnokság, póni, kaposvár, sport