Július 2-án, szombaton immár 34. alkalommal rendezik meg a Suzuki Balaton-átúszást Révfülöp és Balatonboglár között – jelentették be a szervezők keddi, siófoki sajtótájékoztatójukon.

Nevezni a révfülöpi futballpályán lehet majd szombaton 7 óra és 13.30 óra között, 8 órától 14 óráig pedig folyamatos lesz a rajtoltatás. Az idén is a biztonság a fő jelszó, így mintegy 140-150 vitorlásból, csónakból és hajókból álló úszófolyosó segíti majd a résztvevőket a vízen. Az esemény történetében eddig három alkalommal fordult elő, hogy sikerült túlszárnyalni a tízezres álomhatárt, tavaly pedig több mint nyolcezren vállalták a kihívást.

A mezőny legnagyobb részét, több mint 90 százalékát ezúttal is azok az amatőrök alkotják majd, akik hetekig, hónapokig készülnek erre az erőpróbára, és ismét várnak sportembereket hazánkba a világ minden tájáról. Újra eljön a többszörös hosszútávúszó világrekorder, Mányoki Attila, valamint korábbi és jelenlegi válogatott úszók, vízilabdázók, triatlonisták is rajthoz állnak. Korábbi klasszis ökölvívóink, Erdei Zsolt és Kovács Kokó István ugyancsak jelezték részvételi szándékukat. A Magyar Honvédség egy csaknem háromszáz fős Úszó Erőddel készül, immár 15. alkalommal, a jogászok pedig másodszor vágnak neki közösen a magyar tengernek.

„A Balaton-átúszás nem verseny; az a legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát és teljesítse a kitűzött célját. Csaknem kétezer ember dolgozik azért, hogy az idén is minden rendben legyen” - fogalmazott a szervezőbizottság elnöke, Szántó László.

Az idén először, a Suzuki lesz a Balaton-átúszás névadó támogatója. A két fél kapcsolata tavaly kezdődött, és igen jó tapasztalatokkal zárták a közös munkát. Hársfalvi János, a Magyar Suzuki Zrt. marketingvezetője elmondta: sok a közös vonás a Suzuki filozófiája és a Balaton-átúszás között: „Az a csaknem tízezer ember közel áll hozzánk, aki vállalja a kihívást, és nekik is büszkén mutatjuk meg a teljes termékpalettánkat”.

Az időjárási előrejelzések kedvezőek, de a végső döntést - a hagyományokhoz híven - csütörtökön kora délután, a meteorológusokkal és a vízi-rendészet vezetőivel történt egyeztetés után hozzák meg a szervezők.

 

Címkék: erőpróba, átúszás, Balaton, sport