Május 15-én Orfűn rendezték meg a középtávú Quadratlon Világbajnokságot, mely a Quadratlon Világkupa sorozat első állomása is volt egyben. A kaposváriak népes - 10 fős - csapattal vettek részt a rendezvényen és összesen 9 érmes (2 arany 4 ezüst 3 bronz) helyezést értek el az egyéni és csapatszámokban.

A csapat gerincét a Kaposvári Vízügy SC kajakosai, az MG Produkt AC, valamint a Fuszekli triatlonosai adták. A legtöbb és legfényesebb érmet Csima Laura szerezte aki 2 arany és 2 bronzéremmel zárta a Világbajnokságot.

null

A versenyzőknek nem csak egymással de a rendkívül zord időjárási körülményekkel is meg kellett küzdeniük Orfűn. A rajt időpontjában a levegő hőmérséklete mindössze 8 fok volt – így szinte felüdülésnek számított a 17 fokos vízben való úszás, ahol 1,5 km-t kellett teljesíteni.

Talán az úszást követő kerékpározás jelentette a legnagyobb kihívást az indulóknak, hiszen hidegben, szakadó esőben és a feltámadó északi szélben kellett teljesíteni a 40 km-es pályát az orfűi tó körüli dombokon. A szintemelkedésen kívül a nedves csúszós, helyenként sáros aszfaltra is oda kellett figyelni, különösen a völgymeneteknél.

A 8 km-es kajakpálya teljesítésénél az északi szél által felkorbácsolt vízen különösen a fordulókban kellett odafigyelni, ahol a hullámok oldalról érkeztek.

Az utolsó szám a 10 km-es futás szerencsére nem tartogatott újabb kihívásokat az indulóknak, bár az első három számban elszenvedett extrém körülmények hatása szinte minden futó teljesítményén meglátszottak. A legjobbak három óra alatt fejezték be a versenyt, de minden célba érkező teljesítménye elismerésre méltó – akik ilyen körülmények között is teljesítették a távot.

A kaposváriak közül a legjobb úszóeredmény Horváth Gergő, a leggyorsabb kerékpározás Szilágyi Tamás, a legjobb kajak Csima Ferenc a leggyorsabb futóteljesítmény pedig Tapaszti Péter nevéhez fűződik.

Kategóriánkénti eredmények:

Női junior: 1 Csima Laura (3:56:21)

Női felnőtt: 2. Horváth Lilla (3:33:42)

Női abszolút: 2. Horváth Lilla (3:33:42), 3. Csima Laura (3:56:21)

Férfi masters: 3. Csima Ferenc (3:03:42)

Férfi abszolút: 6. Csima Ferenc (3:03:42)

Női csapat: 3. Horváth Lilla – Csima Laura (3:33:41)

Férfi csapat: 2. Horváth Gergő - Szilágyi Tamás (2:48:33), 4. Csima Ferenc – Tapaszti Péter (2:58:27), 5. Horváth Attila – Somogyi Péter (2:59:29)

Vegyes Csapat: 1. Csima Laura – Csima Ferenc – Tapaszti Péter (2:58:27), 2. Horváth Lilla – Nagy Gergely -Horváth Attila (3:06:41)

Vegyes csapat dobogó (balról Nagy Gergely, Horváth Lilla, Horváth Attila, Csima Ferenc, Tapaszti Péter, Csima Laura)
Vegyes csapat dobogó (balról Nagy Gergely, Horváth Lilla, Horváth Attila, Csima Ferenc, Tapaszti Péter, Csima Laura)

A Quadrathlon Világkupa sorozat június elején folytatódik Nagy Brittaniában, ahol a középtávú Európa Bajnokságot rendezik. Ezt követi Hannoverben egy középtávú verseny. A rövidtávú Világbajnokság a csehországi Tyn-ben, majd a középtávú Európa Bajnokság a szlovákiai Samorinban lesz júliusban.

A nemzetközi sorozatot egy lengyel és két skandináviai verseny zárja. Az összetett Világkupa eredményét a legjobb 4 versenyeredmény összesítése adja.

A sportág Országos Bajnokságát Balatonakaliban rendezik 2016 augusztusában. A tervek szerint a Világkupa sorozat versenyein és az OB-n is több kaposvári egység rajthoz áll majd.

Címkék: quadratlon, csima laura, világbajnokság, sport