Már a kezdés előtt megtelt nézőtér a III. Kaposvári Vágtán. Családok sokasága választotta vasárnap délutáni időtöltésnek ezt a lovasversenyt. A rendezvényt több kiegészítő program is színesítette, és az érdeklődők a résztvevő lovakat is megsimogathatták a futamok előtt. 

A vágtáról természetesen a huszárok sem hiányozhattak: -A hagyományokat nem ápolni kell, hanem megőrizni és a vágta, egyáltalán a magyar lovasélet az ezer éves. Nem szabad elfelejtenünk és meg kell ismertetnünk az új generációval is ezt az életet. - mondta dr. Nagy József huszárfőhadnagy.

Az elmúlt évek során a Vágta beépült a magyar kulturális és sportéletbe. Tán ennek is köszönhető, hogy a fiatalok körében újra kezd népszerűvé válni a lovaglás.

A somogyi megyeszékhelyen erős mezőny gyűlt össze. A tavalyi kaposvári győztes is rajthoz állt Szikrázó Maya nevű lovával. 

- Nagyon izgalmas, nagy adrenalin szabadul fel, főleg amikor lejössz a pályáról és túl vagy rajta. Nagyon jó érzés futni, amikor azért te és a ló együtt vagytok. - árulta el Makár Henrietta.

Benkovics Zoltán a soproni Széchenyi Vágta után Kaposváron is szerencsét próbált. Épp az utolsó simításokat végezte lován a nagy megmérettetés előtt. 

- Nemcsak tisztítjuk a lovat, de azzal, hogy átkefélem, kicsit serkentem a vért, az ereket, sokkal jobban bemelegszik a ló, könnyebben tudom, miután felülök rá, bemelegíteni - mondta a lovas.

A kaposvári versenyről az első két helyezett kvalifikálta magát a budapesti döntőbe, amelyet szeptember 19-21. között rendeznek a Hősök terén.  A kaposvári futamot a kővágószőlősi Kelenfi Norbert nyerte.

 

Címkék: vágta, sport, kaposvár, somogy