„Kezdeném a pozitívumokkal: az elejétől kezdve örömteli volt, hogy mindenki vállalta a válogatottságot, mindenki jött és a munkához való hozzáállásuk is kiváló volt. Csak sajnos a klubbéli elfoglaltságaik miatt több meghatározó játékos is csak későn érkezett, így nem volt idő összeszoknia a csapatnak.”

A legjobbjaink közül Veres Péter a lengyel bajnokság döntőjében volt érdekelt, s így közvetlenül az Alba Regia Kupára tudott csak hazatérni, alig egy héttel a selejtezők első fordulója előtt. A belga bajnokságban ezüstérmet szerző Bagics Balázs közvetlenül a kecskeméti selejtezőtornára esett be, Gergye Roland pedig csak ezt követően csatlakozott a kerethez.

„A másik probléma, az a hihetetlen sérüléshullám, amely a játékosainkat sújtotta. Szabó Dávidról és Nagy Péterről már a felkészülés előtt le kellett mondanom, sajnos Baróti Árpira meg kimerültség miatt nem számíthattam és aztán menet közben jött Szabó Alpár, Kaszap Tamás, Molnár István, valamint Veres és Gergye sérülése is. Ez már sok volt nekünk, ennyit nem bírunk ki. Ilyen körülmények között viszont sajnos jelenleg itt van a helyünk.”

Válogatottunk tizenkét mérkőzést játszott májusban, s a székesfehérvári Alba Regia Kupán Svédországtól, Izraeltől és Romániától is kikaptak. A kecskeméti selejtezőkön már sikerült legyőzni Svájcot és Bosznia-Hercegovinát, csak az utolsó meccsen kaptak ki Norvégiától 3:2-re. A második fordulóban viszont Szlovákia, Görögország és Észtország ellenében hat vereség volt a mérleg.
„Ettől függetlenül csak egy-két olyan mérkőzés volt, ahol nem voltam megelégedve a csapattal: főleg a kinti, görögök elleni meccs volt az, amelyen eléggé hitehagyottan játszott a társaság. De amúgy mindenki megtette a magáét, s helyt álltak a fiúk, hiszen a hat meccsen nyertünk négy játszmát is, és mint mondtam, ez a fiatal csapat jelenleg ennyire képes.”

Persze, nem csak fiatalok alkotják a mostani válogatottat, hiszen hat év után visszatért a 35 éves Veres Péter is, igaz a selejtezők első fordulója után megsérült, így a másodikban már nem játszhatott.

„Én bízom benne, hogy jövőre is jönni fog, mert kell egy ilyen vezéregyéniség ebben a csapatban. Azt különösen sajnálom, hogy nem próbálhattam őt ki Bagiccsal vagy Gergyével, mert ebben a felállásban még komoly potenciát látok.”

Idén már nem lesz több mérkőzése a válogatottnak, Demeter György szerződése viszont az év végén lejár. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ő hogyan tervezi a jövőt.

„Ami engem illet, én szívesen folytatnám a megkezdett munkát, de ha mással képzelik el a jövőt, akkor természetesen átadom a helyem. Jövőre olimpiai selejtezők lesznek, s emellett szóba került az is, hogy az utánpótlás válogatott felkészülését is a felnőtt stábnak kell majd átvennie az U21-es vb-selejtezőkre. Hosszabb távon pedig úgy gondolom, hogy ennek a fiatal csapatnak – ha mindenki rendelkezésre áll – majd a következő ciklusban kell majd nagyot villantania. De ehhez az is kell, hogy addigra már légiósaink, ne csak kiegészítő emberek legyenek klubjaikban, hanem meghatározó játékosok. Akkor ott lehetünk a tűz közelében.”

(hunvolley.hu)

Címkék: györgy, demeter, fino, sport