Vitorlások

A vasárnap véget ért Budapest Boat Show kiállítás szakmai napján többek között a rendezvény közös megszervezéséről írt alá együttműködési megállapodást Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart)vezérigazgatója és Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke.  
A megállapodás értelmében a két szervezet az idei évtől bővíti együttműködését a hazai vitorlásverseny- és szabadidő sport fejlesztése érdekében. A Bahart és az MVSZ stratégiai partnerként szélesíti a vitorlázóknak nyújtott szolgáltatások körét, összehangolják a kommunikációjukat és megszervezik a május 10-11-én tartandó vitorlás szezonnyitót. A balatoni vitorlásévad induló rendezvénye kettős célt szolgál. Egyrészt megnyitja a yardstick bajnoki évadot, ami mintegy 420 indulójával a vitorlázók körében igen népszerű futamnak számított tavaly is. Másrészt a siófoki szezonnyitó keretében rendezik meg a szövetség vitorlás estélyét, ahol a 2013-as eredmények alapján adják majd át a legjobb hazai vitorlázóknak járó díjakat. Kollár Lajos, az MVSZ elnöke az aláírási ceremóniát követően elmondta: a siófoki vitorlás szezonnyitóval szeretnének hagyományt teremteni, és azt elérni, hogy Siófok is a balatoni vitorlázás bázisává váljon Balatonfüred mellett.

A szövetség elnöke arról is beszélt, hogy a szezonnyitó kétnapos programsorozata keretében a Balaton megkoszorúzásával veszi majd kezdetét a vitorlás évad. Az eseményt számos kísérőprogram színesíti a parton és a vízen egyaránt. Az esemény részeként a közönség old timer vitorlás felvonulást is megtekinthet. A rendezvény nagyban koncentrál a Balaton legendás vitorlására, az 1896-ban épített Kishamis nevű hajóra. Ennek egyik apropója, hogy a Széchenyi család megbízásából, egy angol tervező által készített, Európa legöregebb édesvízi vitorlásának számító Kishamis 1954-óta, éppen 60 éve állomásozik a siófoki kikötőben.
A Vitorlás Szövetség és a Balatoni Hajózás együttműködésének további fontos momentuma a biztonságos vitorlázás feltételeinek javítása valamit az utánpótlás nevelés megszervezése. Ebben kiemelt szerepet kaphat a BHSE, azaz a Balatoni Hajózás Sport Egyesülete. – A BHSE olimpikonokat és több Kék szalag győztest adott a sportágnak, az egyesület bázisát azonban szélesíteni kellene. A célunk, hogy az egyesület újra régi fényében tündököljön – mondta Halmos Gábor, a Bahart vezérigazgatója.

Az MVSZ-szel megkötött együttműködésről szólva a társaság vezetője úgy nyilatkozott: bízik benne, hogy balatoni vitorlázás korábbi pólusai mellett Siófok is súlyponti tényezővé válik annál is inkább, mert a városban található vitorláskikötő nemcsak a legnagyobbak, de a legkihasználtabbak közé is tartozik a Balatonon. A kikötő kihasználtsága 100 százalékos, és a várólistás igények alapján mintegy 15-20 százalékos vitorlásférőhely-bővítésre volna igény.  Erre várhatóan 2-3 éven belül adódhat lehetőség. A Balatoni Hajózási Zrt. üzemelteti a Balaton legnagyobb vitorláskikötő láncát, és a vitorlás üzletág a cég harmadik legjelentősebb tevékenységének számít. A társaság a Budapest Boat Show című kiállításon önálló standdal volt jelen,  ahol a kikötőláncán túl a személy és élményhajózással kapcsolatos lehetőségekről is tájékozódhattak az érdeklődők.

Címkék: vitorla, indul, vitorlás, szezon, siófok, sport