focilabdák


Augusztus óta rúgják a labdát a csapatok a megyei labdarúgó-bajnokságokban. Az erőviszonyok lassan kialakulnak, az viszont már most látszik, hogy szépen növekszik a somogyi futballisták száma.

- Csapatszámban, játékosszámban előrelépés lesz a megyei amatőr futbalban. Több csapat versenyez a öregfiúk és az utánpótlás bajnokságokban, a felnőttek száma stagnál. Öszességben többen fognak futballozni, és arra törekszünk, hogy a jövőben is minél többen játsszák ezt a hjátékot - Csendes Balázs igazgató, MLSZ Somogy Megyei Igazgatósága.

A további tervek között szerepel a megyei női bajnokság elindítása, valamint egy téli teremtorna-sorozat a somogyi csapatoknak, a futsal (futszál) szabályaival. További jó hír, hogy nem csak a labdarúgók, hanem a játékvezetők száma is nőtt a megyében.

- 2011-ben 108 működő játékvezető volt a megyében, ma már 142, ami jelentős létszám, de körülbelül 250-re lenne szükség. Ennek fényében lenne hová fejlődni, így azt várom, hogy újabb sikeres tanfolyamon legyünk túl, és kezdjenek is el fújni. Hétvégente 100 mérkőzésen kell ellátni a feladatokat, és minden játékvezető most gyakorlatilag három mérkőzésen kell, hogy működjön - tette hozzá Csendes Balázs.

Az MLSZ somogy Megyei Igazgatósága az edzőképzést is komolyan veszi, és már készülnek a C-liszenszes képzés elindítására. Az UEFA rendszerét átalakították, és mivel megszűnik a D-liszensz, az edzőknek el kell végezni a C-s tanfolyamot.

- Ez a C képzés kizárólag 13 éves korú gyermekekig foglalkozik az anyagokkal, nagyon sokat várunk tőle, mert a Bozsik programban a létszám növekedés a megyében és országosan is jó, és ennek megvanank a harárai, így előtérbe kell, hogy kerüljön a minőségi képzés. Fontos lenne, hogy az edzők használják is azt az amnyagot, amit megtanulnak - Major Gábor szakmai igazgató, MLSZ Somogy Megyei Igazgatósága.

Az edzőképzés működésében további változások is történtek.

- A B, az A és a Pro szint megamrad,d e egyik sintről a másikra két év gyakorléati munkával lehet továbblépni. B képzés évente egy régiós, 24 fős képzés, A liszenszes egy indul, a telki központtal, és megmarad a Pro képzés, ami pedig három évente fog indulni - tette hozzá Major Gábor.

A cél egyértelmű: az egyre magasabb színvonalú szakmai munka előbb-utóbb meghozza majd az előrelépést a magyar futballban.

Címkék: fejlődés, megyei, 2013, labdarúgás, sport, somogy