A férfiaknál új győztest avattak, a női mezőnyben viszont címvédés történt. A sportolók 38 fokos melegben tették próbára teljesítőképességüket.

A tavalyi ezüstérmes Szabó Attila nyerte az 24. alkalommal megrendezett nagyatádi eXtremeMan versenyt. A Spuri SC Budapest sportolója 8 óra 35 perc 16 másodperces idővel ért célba, amivel megközelítette Major József 8 óra 20 perces pályarekordját. A triatlonisták a gyékényesi bányatóban 3,8 kilométer úszással kezdték az embert próbáló viadalt, ami 180 kilométer kerékpározással folytatódott és a maratoni táv lefutásával zárult.

- Már októberben elkezdtünk készülni, október végén. Heti harmincórás átlagok, borzasztó kemény volt, úgyhogy sikerült a felkészülés, mondhatjuk így is - mondta Szabó Attila.

Férfi egyéniben Vatai Miklós végzett a második helyen.

- Az egyéni csúcsomat szerettem volna megjavítani, az 8:48 volt, és ez sikerült is, 8:43-mal érkeztem be, úgyhogy nagyon örülök ennek, valamint a dobogóra szerettem volna mindenképpen felállni, aminek különösképp örülök, mert egy nagyon erős mezőny jött most össze - mondta a sportoló.

Női egyéniben címvédés történt, a Csepel Dolphins színeiben induló Zelinka Gabriellának köszönhetően. A vasembereknek nemcsak a kilométerekkel, hanem a 38 fokos meleggel is meg kellett birkózniuk.

- Már a kerékpár felénél éreztem, hogy nagyon meleg van, és az aszfaltból is árad a hőség, és folyamatosan kellett magam locsolni, hogy ne száradjak ki - tette hozzá Szabó Attila.

A versenyen több száz amatőr sportoló is próbára tette teljesítőképességét.

- A mi versenyünk nem a profikról szól, bár nagyon szeretjük mind a tíz legjobbat, vagy tizenkettőt vagy tizenötöt, hanem arról a több mint ötszáz amatőrről, akik a napi nyolc óra munka mellett veszik a fáradtságot arra, hogy áldozzanak a saját egészségükért. Úsznak, kerékpároznak, futnak és ma tulajdonképpen megünneplik azt az életformát, amit ez a verseny jelent - mondta az eXtremeMan Nagyatád 2013 főrendezője, Ifj. dr. Herr Gyula.

A nagyatádi eXtremeMan népszerűségét jól mutatja, hogy idén is új részvételi csúcs született: egyéniben 567-en, váltóban pedig 760-an rajtoltak el. A sorrendben 24. nagyatádi viadalra többek között Németországból, Japánból és Nagy-Britanniából is érkeztek triatlonisták.

Címkék: iron, man, vasember, extrememan, nagyatád, sport