Azt persze régóta tudjuk, hogy vérmes reményeink nem lehetnek: egyszerűen nincs annyi pénz Kaposváron, amely fedezetet biztosíthatna arra, hogy a dobogóért, illetve a nemzetközi szereplésért küzdjön a csapat. A Rákóczi alig 300 millió forintból gazdálkodik, ami egy kimutatás szerint hátulról a negyedik legnagyobb költségvetés. Abban egyetértenek a szakemberek, hogy egy stabil élvonalbeli klub működtetéséhez mintegy 300 millió forint kell éves szinten, egy élcsapat működtetéséhez viszont ennek a kétszerese, háromszorosa szükséges.

„Sajnos nem újdonság, hogy szerény a költségvetésünk, de örömteli, hogy így is stabilan őrizzük az NB I-es tagságot – mondta honlapunknak a Rákóczi ügyvezetője, Illés János. - A bevételeink jelentős részét a televíziós jogdíjakból származó pénz teszi ki, ehhez jön hozzá az önkormányzat támogatása és a jegybevétel. A játékoseladásból az elmúlt évekkel ellentétben most nem jutottunk bevételhez, és ez bizony hiányzik a kasszából. A jövő útja az lehet, hogy ha a kaposvári és környéki vállalkozók összefognak, és együtt támogatják a csapatot. Ha nem szerzünk nagyobb támogatót, keserves év elé nézhetünk.”

A legnagyobb költségvetésű magyar futballklub egyébként egyértelműen a székesfehérvári Videoton FC, amelynek 2012-es árbevétele meghaladta a kétmilliárd forintot − derül ki a társaság nyilvános beszámolójából. Ebből mindössze 144,4 millió forint volt a jegybevétel, a legnagyobb részt − 729,4 milliót − a reklámbevételek tették ki, emellett 201 millió forint televíziós és egyéb jogdíjat kapott a klub. A személyi jellegű kiadásokban is az élen jár a Videoton, amely több mint 1,7 milliárd forintot fizetett ki alkalmazottainak.

Egy kimutatás szerint mindössze az MTK és a Honvéd futballcsapatait működtető gazdasági társaság tudott profitot termelni 2012-ben. A másik 14 élvonalbeli futballcsapatot működtető cég összesen több mint négymilliárd forint veszteséggel zárta az évet. A Rákóczi neve mellett 22,8 millió forint mínusz áll.

Címkék: NB I., Prukner, Rákóczi, pénz, labdarúgás, sport