A kaposvári bajnok és kupagyőztes férfi röplabdacsapatot támogató Fino-Food Kft. székházában elsőként Tóth Tamás elnök tájékoztatta a megjelenteket a szövetség elképzeléseiről.  A szövetség első embere kiemelte: az elmúlt három év munkájának köszönhető, hogy a röplabda bekerült a 16, kiemelten támogatott hazai sportág közé, és ha minden a tervek szerint alakul, 2020-ig minden évben jelentős, több százmilliós állami támogatást kap majd. Ez hihetetlenül nagy előrelépés a korábbi 7 millió forintos állami támogatáshoz képest. A korábbi hírek arról szóltak, hogy az idén körülbelül 500 millió forintra számíthat a sportág, de a legfrissebb információk szerint 1 milliárd forintot szeretnének kérni a szövetség vezetői a következő egyeztetésen.


„A célunk az, hogy ez a pénz a legjobb helyre kerüljön – fogalmazott Tóth Tamás. - Ne feledjük, hogy két szakág, a teremröplabda és a strandröplabda érdekeit kell néznünk. Terveink szerint 600 millió forintot fordítanánk a teremröplabda, 200 millió forintot pedig a strandröplabda fejlesztésére, és szintén 200 millió forint jutna az infrastrukturális fejlesztési igények megvalósítására. Fontos cél a tömegesítés, és az, hogy a röplabda legyen a mindennapos testnevelés  jellemző sportága. Mindezek mellett az egyetemi szintű röplabdát és a szabadidős tevékenységeket szeretnénk támogatni.”


A nagy kérdés természetesen az, hogy miként osztják el a pénzt az egyes területeken. Tóth Tamás elmondta: a teremröplabdára szánt 600 millió forint 12-13 százalékát a válogatottak versenyeztetésére és a szövetség apparátusának működésére fordítanák. A szövetség saját utánpótlás programjaira 10-12 százalék jutna, a legnagyobb összeget, a pénz 60 százalékát pedig az egyesületek kapnák.


A  Nemzeti Női Röplabda Liga vezetői egy úgynevezett piramis elvű támogatási elvet dolgoztak ki, amely különböző kritériumok alapján három kategóriára osztja a klubokat. Azok az egyesületek, amelyek az első kategóriába kerülnek (Tóth Tamás szerint 15-17 klub), fejenként 14-16 millió forintra számíthatnak, a második kategória várhatóan 30 egyesülete egyenként 6 millió, a harmadik kategória 20-30 sportszervezete pedig egyenként 2-3 millió forinthoz juthat majd. Mindenképpen segítséget jelent majd, hogy nem a naptári év, hanem a bajnoki évad szerint érkezik majd a támogatás, és a derűlátó előrejelzések szerint 2013. július elején már hozzá is juthatnak a pénzhez a sportszervezetek – minden bizonnyal pályázati úton.


A csaknem két és fél órás, baráti hangulatú beszélgetésen elmondták véleményüket és javaslataikat a Fino Kaposvár SE, az 1. MCM-Diamant Kaposvári Női RC-Kaposvári Egyetem, a Kaposvári Röplabda Akadémia, a Nagybajomi DRC, a PTE-PEAC, valamint a Somogy Megyei Röplabda Szövetség vezetői és képviselői. A Kaposvári Röplabda Akadémia az MRSZ támogatását kérte a Nemzeti Röplabda Akadémia megalakításához, és Tóth Tamás támogatásáról biztosította az elképzelést. A konzultáción szó esett még arról, hogy lelkes, elhivatott edzők nélkül nem lehet előrelépni, és lényeges lenne, hogy továbbra is megbecsüljék azokat a cégeket, amelyek támogatják ezt a sportágat.

Címkék: százmilliókat, csaknem, kaphat, sportág, akadémia, röplabda