A városi közgyűlés legutóbbi ülésén döntött úgy, hogy újabb öt évvel meghosszabbítja szerződését a Kaposvári Röplabda Akadémiával. Most következő összeállításunkban az elmúlt időszak eredményeire pillantunk vissza.

A Kaposvári Röplabda Akadémia a helyi utánpótlás-nevelés összefogásának eredményeként alakult meg 2011 nyarán. Fő célja az volt, hogy a munkát a korábbiakhoz képest még szervezettebbé, eredményesebbé tegye, és egységes képzést alakítson ki. Az egyesület keretein belül a fiú és leány szakosztály kezdte meg működést, a elnökségben a kaposvári röplabda megalapítói és a felvevő-egyesületek küldöttei is helyet kaptak. A Kaposvári Röplabda Akadémia megalakulásával új fejezet kezdődött a helyi utánpótlás-nevelésben.

A jövőt pedig ezek a fiatalok jelentik, akik a röplabdát választották. Az utánpótlás-műhelynek jelentős segítséget nyújt Kaposvár Önkormányzata. Az erről szóló szerződést Szita Károly polgármester és Horváth Éva klubelnök írta alá 2011 novemberében.

- Nem a szerződéskötés a fontos, hanem azok a fiatalok, akiknek adtuk a csaknem 10 millió forintot a röplabda akadémiára, és 16 millió forint teremhasználati díjat vállaltunk át. Öröm volt nézni a fiatalokat, a fiúkat és a lányokat, akik a siker kovácsai lehetnek ebben a sikersportágban - mondta Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

A megállapodás értelmében az Akadémia 2012 január elsején átvette a Kaposvári Sportiskola mini és gyermek korosztályú csapatait, így megvalósult a fő cél: egy kézbe került a helyi utánpótlás-nevelés a legkisebbektől az egyetemistákig.

- Két célunk is van. Az egyik a tömegbázis megteremtése, hogy minden egyes röplabdázni kívánó gyermek tudjon játszani, a másik pedig, hogy minőségi sportot tudjunk utánpótlás és felnőtt szinten is Kaposvár polgárainak nyújtani - mondta a Kaposvári Röplabda Akadémia UMSE szakmai igazgatója, Demeter György.

Az Akadémia elnöke hangsúlyozza: egy jó célt támogatnak cégükkel.

- Azt hiszem, érdemes anyagiakat áldozni arra, ha egy jó kezdeményezést emberek tovább visznek a fiatalságért, a sportért - tette hozzá a Kaposvári Röplabda Akadémia UMSE elnöke, Horváth Éva.

A két kaposvári felvevő egyesület, a Fino és a Diamant szintén megállapodott az akadémiával: a serdülő és az ifjúsági csapatokat immár közösen működtetik a felek.

A Magyar Röplabda Szövetség támogatói szerződést kötött a kaposvári egyesülettel, majd ugyanezt tette a Pécsi Sport Nonprofit Zrt is.

- Kaposvár egy olyan szakmai bázisa a hazai röplabdázásnak, ahonnan mi rengeteget tudunk tanulni. Földrajzilag is közel van, és eddig is jó kapcsolatot alakítottunk ki velük, akik korábban itt játszottak. Szeretnénk mindezt szervezett keretek között csinálni - mondta a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. röplabdaedzője, Gyöngyösi Zoltán.

A Kaposvári Röplabda Akadémia 2012 tavaszán első nagy sikereit is elérte. A hazai rendezésű Országos Ifjúsági Kupán a fiúcsapat magyar bajnoki címet szerzett, a lányok pedig a negyedik helyen zártak.

- Ugyanúgy élem meg, mert kupagyőzelem ez is, ugyanúgy örülök neki, mint a felnőtt aranynak - mondta Gergye Roland.

Nem sokkal később, imponáló fölénnyel, magabiztosan nyerte meg a fiú röplabda Országos Gyermek Bajnokság döntőjét a kaposváriak az 1. MCM-Diamant Kaposvári Röplabda Akadémia csapata. Kovács Balázs együttese a fővárosban megrendezett torna fináléjában 3:0 arányban győzött az örök rivális dunaújvárosiak ellen. A Kaposvári Röplabda Akadémia színeiben, napjainikban, 13 csapatban immár több mint 200 helyi fiatal üti a labdát, és a remények szerint az előttünk álló évek is sikeresek lesznek majd minden téren.

Címkék: fino, röplabda, mérkőzés, kaposvár, sport