Meghétszerezné a testnevelők számát a kormány, valamint 13 és félmilliárd forintot fordít tornatermek építésére. Ezzel oldanák meg az iskolák mindennapos testneveléssel kapcsolatos problémáit. A tanárok többsége egyébként támogatja azt, hogy a gyerekek mindennap mozogjanak. Így levezetik felesleges energiájukat, és a mozgáskultúrájuk is fejlődik.


Kézilabdáznak a böhönyei kisiskolások. A második és az ötödik osztályosok sportolhatnak, sportpályájuk, konditermük is van, elférnek. Több gyereket azonban itt sem tudnának egyszerre megmozgatni, ha kellene.


- Azt is lehetett olvasni, interneten, itt-ott, hogy minden osztályba bevezetik, na ott már lehetnek apró gondjaink, de átszervezéssel meg tudjuk oldani - mondja Takács Balázs, testnevelő tanár, a böhönyei Festetics Pál Általános Iskolából.


A Munkácsy gimnázium aulájában zsámollyal és labdával tornásznak a kilencedikes lányok. Ezalatt a fiúk egy része a Berzsenyi parkban fut. Nekik már nem jutott hely az épületben.
- Egy olyan iskolában vagyunk, ahol a tornaterem nem igazán nagy, de az iskola lehetőségei miatt, mivel egy szép parkban vagyunk, sok mindenre fel tudjuk használni a mindennapos testnevelést -  tette hozzá Simonné Kutas Zita, a Munkácsy Mihály Gimnázium testnevelés munkacsoport vezetője.


A tanárok szerint a gyerekek jól alkalmazkodtak a mindennapos testneveléshez, levezetik az energiájukat, és a mozgáskultúrájuk is fejlődik.  
- Nálunk úgy van, hogy 5 testnevelésóra van, 3 konkrét testnevelés, ebbe beletartozik az úszás szerdánként, péntekenként táncolunk. Ezek konkrét órák, amikre be kell járni, és a mindennapi testnevelésbe beleszámít - tette hozzá Horváth Márton, a Munkácsy Mihály Gimnázium tanulója.


Nemcsak a hellyel, a tanárokkal ügyesen kell gazdálkodnia az iskolának. A Munkácsyban a testnevelés keretében tanulnak korcsolyázni, úszni, és ping-pongozni is. Ezek oktatásához azonban szakember is kell.


A kormány szerint az iskolák jogosan kérik a segítséget. Országosan ezért 500 millió forintot biztosít a testmozgáshoz szükséges felszerelésekre, valamint meghétszereznék a testnevelők számát.


- Szeretnénk további 7 ezer pedagógust képezni, hiszen a mindennapos testnevelés ezt igényli. Ez egy nagyon jó döntés volt. A gyermemek szeretik a mindennapos testnevelést. a tárasadalom többsége is támogatja ezt a törekvést - tette hozzá Simicskó istván, sportért és ifjúságért felelős államtitkár, az Emberi Erőforrások Minisztériumából.
Simicskó István emellett azt is bejelentette, hogy 2014-ig 13 és fél milliárd forintot fordít a kormány tornatermek építésére, bővítésére.



Címkék: meghétszerezné, órák, aszámát, testnevelés, kormány, Somogy, Kaposvár, sport