A lányok néhány hónapos felkészülés után mutatták meg magukat a nemzetközi mezőnyben, és az első nagy siker után bíznak a hasonló folytatásban. Ebben a szakágban a csapatok a gyakorlatuk közben a ritmikus gimnasztika, a klasszikus és a művészi torna, valamint az akrobatika elemeit ötvözik.

Világkupa-fordulóval mutatkozott be hazánkban az esztétikus igmnasztika. A fővárosban kilenc ország 18 felnőtt és 15 junior csapata mutatta be gyakorlatát, és a kaposvári Crystal SC „Violet” elnevezésű junior együttese minden várakozást felülmúlt szereplésével.

- Számítottunk arra, hogy nagyon magas lesz a színvonal. Mindent megtettünk, és nagyon szép helyen végeztünk. Tizedikek lettünk, nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy ilyen eredményt értünk el - mondta Horváth Rebeka.

- Nagyon tetszett mindenkinek a verseny, az összes csapatot megnéztük. Olyan csapatokat is, amelyek már tíz éve együtt dolgoznak. A finnek találták ki, most 37 szövetség van a világon, és ha még három ország belép, olimpiai sportág lesz, és arra törekszenek, hogy már Rióban ott legyen az olimpián - mondta Békési Zsanett vezetőedző.

- Élvezetesebb volt a mozgásanyag összeállítása, a zene is jó volt, és a lányok is jobban élvezték ezt a munkát - tette hozzá Kovácsné Balogh Éva vezetőedző.

A csapatok a gyakorlatuk alatt a ritmikus gimnasztika, a klasszikus, a művészi torna és az akrobatika elemeit ötvözik. A produkciókat 26 éles szemű bíró értékelte.

- Remek volt, kicsit szokatlan, de jó volt a színvonal, és sok csapat volt. nagyon tetszett - árulta el Járfás Luca.

- Nagyon sokat készültünk rá, sokat gyakoroltunk, kihoztuk a legtöbbet magunkból - tette hozzá  Barabás Anett.

- Az elemek ugyanúgy megvannak, kell forgásokat, ugrásokat csinálni, de a hullám a lényeg, hogyan tudunk együtt mozogni, milyen az összhang. Nagyon nőies az egész, a zene is, jó élvezhető dolog - mesélte Kárpáti Kitti.

- Sokkal könnyebb, mint a ritmikus gimnasztika. Több benne a hullám, kevesebb az elem. Tetszett, de maradok a réginél, de ezt is fogjuk csinálni sokat - mondta Takács Dalma.

- Ez az egész, hogy Világkupán voltunk, más érzés volt. Más rendszerben gyakorltunk, meghatározták, mikor melyik szőnyegre mehetünk rá - árulta el Balázs Dorottya.

Az egyesület a nagy sikerre való tekintettel elindította esztétikus gimnasztika csoportját is.

- Annyiban különbözik a ritmikus gimnasztikától, hogy nincsenek kéziszerek, a lányok esztétikus mozgást végeznek, felnőttek is művelik. Jó lenne Kaposváron is beindítani ezt a sportágat, ez nem egyéni sport, 6-10 fős csapatok szerepelhetnek, és szeretnénk, ha Kaposváron ezt is megismernék és megkedvelnék - mondta Békési Zsanett.

A kaposváriak Világkupa-sikerükkel berobbantak a nemzetközi élvonalba, és abban bíznak, hogy további nagy versenyeken is bizonyíthatnak majd.

Címkék: gimnasztika, ritmikus, crystal, sport, kaposvár