A nemzetközi nagymester a Kapos Sportnak elárulta: máig a legkedvesebb emléke az 1978-as, argentinai olimpia, ahol a tehetséges magyar válogatott nagy bravúrral meg tudta előzni a szovjeteket.

A sakk sportág egyik nagy klasszisa bizonyította kivételes képességeit néhány napja a kaposvári Vármegyeházán. A 72 esztendős Csom István, aki kilenc sakkolimpián képviselte Magyarországot, 24 táblás szimultánt adott a somogyi megyeszékhelyen. A nemzetközi nagymester a Kapos Sportnak elárulta: ma már más a sakksport is, mint az elmúlt évtizedekben.

- Nem egyszerű a mai generáció helyzete. Az az igazság, hogy a sakk mérhetetlen változáson ment keresztül, megjelent egy újabb veszélyes társ, a számítógép, amely bizony a sakkozói gondolkodást megváltoztatja. Más jellegűvé vált a sakk - mondta Csom István olimpiai bajnok sakkozó, nemzetközi nagymester.

1978-ban, Buenos Aires-ben azonban a Portisch Lajos, Ribli Zoltán, Sax  Gyula, Adorján András, Csom István, Vadász László összeállítású magyar csapat szerezte meg az olimpiai bajnoki címet.

- Összejött egy nagyon jó csapat, és kellett egy olyan körülmény, ami lérejött Buenos Airesben. az akkori aktív világbajnok Karpov nem tudott játszani, ami nagy hendikep volt. Így jött össze a mi sikerünk, de hozzátatozik, hogy a következő olimpián, 1980-ban Máltán, a  komplett szovjet csapattal, Karpovval, Kaszparovval, holtversenyben végeztünk az első-második helyen - mondta a nagymester.

Csom István Kaposváron is bizonyított: 24 mérkőzéséből tizenhetet megnyert, hét pedig döntetlennel ért véget.

Címkék: csom, mérkőzés, istván, nagymester, sakk, sport