Kovács Zsófia uszonyos- és búvárúszóként már számtalanszor bizonyította tehetségét, és a felnőtt világbajnoki címig jutott. A kaposvári sportolónő két éve egy új műfajba is belekóstolt, és kiderült: a vízimentésben is megállja a helyét. Ezek után nem érte váratlanul, hogy a sportág 2010-es egyiptomi világbajnoksága után 2011-ben az Európa-bajnokságra is meghívót kapott. Az idén novemberben pedig újra a világbajnokság következett a sorban, ráadásul Ausztráliában, Adelaide (edöléjd) városában.  
- Úgy készültem, hogy viszonylag jobban fogunk produkálni, sikerült több országos csúcsot megdönteni, de a világ élvonalát még így sem sikerült utolérni sajnos. A legjobb eredményem egy 12. hely váltóban kombinált medencésben. 13. helyen végeztünk tengeri váltóban, az egyéni legjobbam pedig egy 20. helyezés volt - mondja a Kaposvári Középület-kivitelező Adorján SE
versenyzője, Kovács Zsófia.
A négynapos viadal programjában medencés és tengeri versenyszámok is szerepelnek. A medencében egy 50 kilós műanyagbábút kell húzniuk a versenyzőknek több féle úszásnemben. A kinti feladat sem egyszerűbb: a tengerpartról nem deszkával futnak be a vízbe az indulók, hanem egy olyan sárga hevederrel, amit rá tudnak csatolni az áldozatra. Ezen kívül kajakos és szörfös számokban is győztest hirdetnek. Kovács Zsófia szerint a vízimentés, mint sportág, egyre népszerűbb szerte a világon.
- Én a három év alatt úgy érzem, hogy egye többen vannak, csaknem 40 ország vett részt a versenyen. Ausztrália, Új-Zéland, Kanada nagyon előre jár. Sokkal többet tudnak gyakorlni, mint mi. Mi a medencés számokban tudnánk jobbak lenni, ehhez több gyakorlás és más felszerelés kellene, amire eddig nem nagyon volt alkalmunk - tette hozzá a versenyző.  
A Pécsen tanuló kaposvári sportolónő életre szóló élményekkel gazdagodott az ötödik kontinensen.
Zsófia szerint a verseny közben nem volt jó az élmény, szervezéssel akadtak gondok. Volt olyan, hogy 12 órát voltunk az uszodában. Ezután azonban eljutottunk az állatkertbe, kengurut is simogattunk. Voltunk a tengerparton, a belvárosban, összességében örülök, hogy kiutazhattam Ausztráiába.
Kovács Zsófia 2013-ban is szeretne bekerülni a válogatottba, és ha ez sikerül, akkor az Európa-bajnokságon vár rá feladat.

Címkék: Zsófia, Kovács, felemás, uszonyosúszó, siker, sport