A Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia növendékei évről évre egyre jobb körülmények között dolgoznak, és a remények szerint ezzel biztsított lesz a Rákóczi NB I-es csapatának további utánpótlása is. Csütörtökön rendezték a jubileumi, 15. Kapos Kupa középiskolás torna döntőjét is, az első helyet a címvédő Eötvös szerezte meg az Építőipari legyőzésével.

Nem csak a város középiskolás csapatai, hanem a lányok is pályára léphettek ma a Cseri úti sportcentrumban. Nekik minden bizonnyal újdonság volt a játék a műfüves pályán. Azt viszont megszokhattuk, hogy a Kapos Kupa döntőjét az Eötvös és az Építőipari vívta meg egymással. Végül 1-0-ra nyert a tavalyi győztes.

- Kicsit beszorultunk az elején, de a végén jó lett minden, a gólom pedig szerencsés volt - mondta az Eötvös Loránd Műszaki Középiskola játékosa, Kuti Krisztián.

- Mindenki nagyon szeret focizni, nem tudok olyan embert mondani, aki ne játszana. Nagyon szeretek velük focizni, és remélem, sokat fogunk még így játszani a csapatban - mondta az Eötvös Loránd Műszaki Középiskola játékosa, Zakariás Tamás.

- A suli életében ez egy nagyszerű szereplési lehetőség. Minden évben a gyerekek várva várják a Kapos Kupát. Ez a 15. alkalom, legalább 12-13 alkalommal döntősök voltunk. Most egymás után másodszor nyertünk, jövőre szeretnénk végleg elhódítani a kupát  mondta az Eötvös Loránd Műszaki Középiskola testnevelő-edzője, Rédling Géza.

Az építőiparis fiatalok korábban többször is győztek, most azonban meg kellett elégedniük a második helyezéssel (KÉP: eredményhirdetés, 17:10-től)

- Szomorúak vagyunk, mert nagyon szerettük volna ezt a győzelmet hazai közönség előtt, itt a Cseri úton, de nem sikerült sajnos - mondta az Építő- és Faipari Szakképző Iskola játékosa, Strángli Patrik.

És még nem volt vége az ünnepségnek: ma adták át a felújított Cseri úti centerpályát. A  társasági adóból befolyó pénznek és a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatásának köszönhetően a szakemberek egy vadonatúj pályát építettek. Ezen kívül egy új edzőpálya és egy műfüves technikai pálya is segíti majd a minőségi munkát.

- Külön örülök, hogy egy ilyen csodálatos napon sikerül ez az avatás. Ez a napfény jelzi azt a váltzozást, amin keresztül ment Kaposvár labdarúgásának létesítményhelyzete. Remélem, nem áll meg itt a folyamat, mert még több pályára van szükségünk, de sokkal fontosabbnak tartom, hogy a humán erőforrás, a személyi fejlődésben ez a konferencia nagyon sok gondolatot ébresztett az edzőinkben. Váltig állítom, hogy a legfontosabb szereplő ebben a játékban az edző, az edző-pedagógus - mondta a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke, Horváth Miklós.

És szintén fontos tényező a tömegesítés, vagyis, hogy minél több gyermek kezdjen el futballozni.

- Ebben az időszakban, amikor a labdarúgás ilyen támogatást kap, abban a gazdasági helyzetben, amiben az ország van, és mégis elképzelhetetlen mértékű forrás áramlik a sportágba - ezzel élni kell. Itt a sportban nemzetközi megmérettetéssel állunk szemben, mindig vizsgázni kell. Ha be akarjuk hozni a lemaradásunkat, rohamosabb léptekkel kell fejlődnünk - tette hozzá Horváth Miklós.

A Cseri úti beruházás beruházás csaknem 110 millió forintba került, és tovább erősítheti a kaposvári futball-utánpótlást.

- A magyar labdarúgás történetében a kaposvári futball mindig különleges szerepet töltött be a tekintetben, hogy a legkevesebb pénzből volt képes a legtöbbet kihozni magából. ez pedig nagy mértékben köszönhető a saját nevelésű játékosoknak. Ennek az alapját az akadémia adja - mondta Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

A vadonatúj pályát a legkisebbek avatták fel: az óvodások megmutatták, hogy nem lehet elég korán elkezdeni ezt a játékot sem.

Címkék: pályaavatás, Kapos Kupa, Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia, beruházás, jubileum, sport