A patcai országos bajnoki forduló évek óta népszerű a természetbarátok körében: az idei versenyre csaknem 30 csapat nevezett és 164-en indultak útnak az erdőbe. A Zöldpont Életmódklub 12 éve rendez tájékozódási túraversenyeket, és ez a terület mindig tartogat meglepetéseket, új kihívásokat - nem csak a szervezők, hanem a résztvevők szerint is.

- Érdekes dolog, mert kedvencem a zslic, angyon szeretem ezt a vidéket. A terep ismerős, de elég sok olyan tereptárgy van, ami könnyíti a rendezők dolgát, de nehezíti a versenyzők dolgát - mondta a Magyar Természetbarát Szövetség verseny-albizottsági vezetője, Jakab Albert.

Ezeken a versenyeken igazán fontos a térkép megfelelő használata, de sok mindenre oda kell még figyelni.

- A túraversenyben van olyan is, hogy nem jelöljük ki a pontokat a térképen, hanem a versenyzőnek kell meghatározni, hol a keresett pont. Nehézség, hogy a keresett ponttól 15-20 méterre vanank tévesztőpontok is.. Ha valaki nem a jót jelöli meg, hibapontot kap - mondta a Kaposvári Zöldpont Életmódklub szervezője, dr. Pavlovics György.

És az sem mindegy, ki milyen gyorsan teljesíti a távot. Ha valaki késik, szintén hibapontot kap. Ezt a sportágat egyre többen szeretik országszerte.

- Azok, akik korábban is részt vettek a bajnokságokban, elindultak, sőt egy kis bővülésről is beszámolhatok: egy lánycsapat, amely korábban alsóbb kategóriákban indult, most a nehezebb számokba is benevezett - tette hozzá Jakab Albert.

Az országos bajnokság nyolcadik fordulójában a kaposváriak közül a Gyakorló iskola szerepelt a legjobban: a fiatalok egy első és egy második helyet szereztek kategóriájukban. A bajnokság az előttünk álló hétvégén, a Mátrában fejeződik be.

Címkék: Zöldpont Életmódklub, tájékozódás, Zselic, túra, verseny, sport