A rangos viadalra 11 nemzet 54 lovasa nevezett 58 lóval, és a közönség ezúttal is láthat egy olimpiai bajnokot a német Heike Kemmer személyében.

A sikertörténet még a nyolcvanas évek végén kezdődött, amikor a kaposvári lovasbázis egyik szabad területén kialakították a díjlovagló négyszöget, és a bírói torony mellett elhelyeztek az érdeklődőknek öt padot... Az első Világkupa-forduló rögtön igazán hangulatos és emlékezetes volt, a nemzetközi mezőny tagjai jól érezték magukat, és a magyar szervezők néhány éven belül már komoly hírnevet vívtak ki maguknak. A kaposváriak közben egy sikeres ifjúsági Európa-bajnokságot is rendeztek ebben a szakágban, és az eltelt évek során a sportág összes ismert vezetője ellátogatott Somogyba. A Világkupa-fordulókra egyre többen neveztek, és a bírói gárda is egyre komolyabb szakemberekből állt össze.

 

Dallos Gyula és Aktion nyolcszor nyert Kaposváron

A Lovas Akadémia SC egyesületi elnöke, dr. Hafner József a kezdetektől részt vett a szervezésben, és külön kiemelte, hogy nem csak a rendezés és a vendéglátás, hanem már a versenyhez kapcsolódó tájékoztatás és számítógépes háttér is világszínvonalú volt. A kilencvenes éveket ráadásul hatalmas magyar sikerek jellemezték: a legendás páros, Dallos Gyula és Akton összesen nyolc alkalommal szerezte meg a kaposvári forduló első helyét! A magyar klasszison kívül csak német, svájci, osztrák, lengyel és dán sportoló tudott nyerni a magyarországi fordulóban 1988 óta.

A mezőny az 1996-os lovastorna világbajnokság után költözött be a szabadtéri pályáról a fedett lovardába, azóta mindig ősszel ad otthont Kaposvár a versenynek. Ugyancsak nagy dolog, hogy a somogyi megyeszékhely olyan világvárosokkal együtt kapott helyet a Világkupa-sorozatban, mint Párizs, London, Amszterdam, Moszkva vagy éppen Los Angeles.

Az ezredforduló utáni évek újabb nagy előrelépést hoztak: a viadal múltjára és jó hírére való tekintettel immár a sportág legnagyobb alakjai is szívesen látogattak el hozzánk. Olimpiai bajnokok, világ- és Európa-bajnoki dobogósok egész sora tette tiszteletét a Pannon Lovas Akadémián, így a szakértő közönség valóban a világ krémjét láthatta testközelből. A számok ezúttal is önmagukért beszélnek: az elmúlt 24 évben 40 ország csaknem 1500 díjlovasa szerepelt Kaposváron. A küzdelmeket mintegy 150 ezren látták a helyszínen, a szervezők pedig 150 millió forint pénzdíjat osztottak szét a legjobbak között.

A remények szerint a sikertörténet az előttünk álló években tovább folytatódik: október 12-e és 14-e között pedig a 25., jubileumi versenyt tekinthetik meg a nézők. A házigazdák szerint garantált a már megszokott, magas színvonal.

Az elmúlt 24 kaposvári Világkupa-forduló győztesei:

1988 Holger Münstermann (Flair nevű lovával), Németország

1989 Holger Münstermann (Flair nevű lovával), Németország

1990 Gina Cappelmann (Ampere nevű lovával) Németország

1991 Dallos Gyula (Aktion nevű lovával) Magyarország

1992 Dallos Gyula (Aktion nevű lovával) Magyarország

1993 Dallos Gyula (Aktion nevű lovával) Magyarország

1994 Dallos Gyula (Aktion nevű lovával) Magyarország

1995 Dallos Gyula (Aktion nevű lovával) Magyarország

1996 Sophie Wels (Banausse nevű lovával) Németország

1997 Dallos Gyula (Bábolna Aktion nevű lovával) Magyarország

1998 Dallos Gyula (Bábolna Aktion nevű lovával) Magyarország

1999 Dallos Gyula (Bábolna Aktion nevű lovával) Magyarország

2000 Herbert Boger (High Noon nevű lovával) Németország

2001 Daniel Ramseier (Rali Baba nevű lovával) Németország

2002 Daniel Ramseier (Rali Baba nevű lovával) Németország

2003 Heike Kemmer (Albano nevű lovával) Németország

2004 Silvia Iklé (Salieri CH nevű lovával) Svájc

2005 Lone Jörgensen (Hardthof's Ludewig G nevű lovával) Dánia

2006 Lone Jörgensen (Hardthof's Ludewig G nevű lovával) Dánia

2007 Anders Dahl (Afrikka nevű lovával) Dánia

2008 Michal Rapciewicz (Randon nevű lovával) Lengyelország

2009 Peter Gmoser (Cointreau 10 nevű lovával) Ausztria

2010 Ulla Salzgeber (Wakana nevű lovával) Németország

2011  Katarzyna Milczarek (Ekwador nevű lovával) Lengyelország

2012    ?

Címkék: Aktion, díjlovagló világkupa, Dallos Gyula, Pannon Lovasakadémia, sport, Kaposvár