Legutóbb új egyéni csúcsot döntött: 330 kilométer felett száguldott az autója.

Bogdán Endre sokszor hozott jó döntést. 1958-ban biztosan, ekkor kezdődött ugyanis automodellező karrierje egy építődobozzal és a benne lévő két és fél köbcentis modellel. Kategóriájában - a tíz köbcentisek között - már 1966 óta versenyez. Az igazi áttörést az 1968-as esztendő jelentette számára.

- Országos rekorddal nyertem az országos bajnokságot. Ezt ma visszatekintve 210,6 kilométer volt, azóta elég komoly változásról beszélhetünk. Áttörés volt a 70-es évek eleje, amikor egy olyan kétszázötvenet kellett átlépni, és sikeresen megoldottuk. Nagy dolog volt, amikor a háromszázat sikerült átlépni, és ma már egy ilyen megfogalmazott igény volt, hogy tulajdonképpen az számít ma a világelsők közé, aki tudja a háromszázharmincat - mondta a Textiles Modellező Klub Kaposvár örökös bajnoka, Bogdán Endre.

A világ legjobbjai manapság a svédek és a franciák ebben a kategóriában. Rajtuk kívül Bogdán Endre is tagja az élmezőnynek, aki a legutóbbi versenyén új rekordot állított fel. A 330,2 km/h-s eredménnyel jelenleg a világranglista 12. helyén áll.

- Ma már olyan modellek mennek, amelyek sorozatban csúcstechnológiával, épített modellek, és bizony egynek-egynek az érteke az egymillió forintot meghaladja. Ezekkel próbálunk mi versenyezni - tette hozá Bogdán Endre.

A Textiles Modellező Klub örökös magyar bajnoka a hazai megmérettetéseken kívül több rangos külföldi versenyen is szerepelt. New Yorkban és Sydney-ben is megfordult, és a világ számos pontján ismerik már a nevét.

- Szeretem a sportágat. Technikailag engem mindig érdekelt ez. És megkérdezték már, hogy mi az a motiváció? Könnyű motivációt keresni, hiszen mindig van egy magasabb sebességtartomány, amit az ember el szeretne érni. Én nagyon szeretném, ha lennének, de azt gondolom, hogy ez sajnos egy nagyon munkaigényes sportág. Többen érdeklődtek iránta, s amikor kiderültek, hogy mennyi munka van abban az eredményben, akkor egy picit elbátortalanodtak - mondta Bogdán Endre.

Bogdán Endre úgy látja, hogy sportágában egyelőre nincsenek követői Magyarországon. A kaposvári autómodellező még számos versenyen szeretné magát kipróbálni.  

- Ez egy kortalan sportág. És addig, amíg én mentálisan, fizikálisan úgy vélem, hogy tudok teljesíteni, addig nem gondolok arra, hogy abbahagyjam - tette hozzá az örökös bajnok.

Bogdán Endre következő versenye július utolsó hétvégéjén a lengyelországi Európa-bajnokság lesz, ahol szeretne az élmezőnyben végezni.

Címkék: örökös magyar bajnok, textilező modell klub, egyéni csúcs, Bogdán Endre, technika, sport