A szervezők tanácsa, hogy a lassabban tempózok, gyorsabban elfáradó úszók, pihenjenek meg a vízben akár többször is, de szőlőcukrot és ásványvízet is folyamatosan biztosítanak majd a táv során. A mellúszók pedig vigyenek magukkal fejfedőt.

Utóbbi jó tanács megfogadása különösen a tűző nap miatt lesz hasznos, pláne akkor, ha szombaton is olyan hőségre számíthatunk majd, mint amilyenben napok óta részünk van. Előre láthatóan az időjáráson nem múlik, így július 7-én szombaton megrendezhetik a tó átúszást – írta az origo.hu.

A végleges döntést, a megerősítést vagy a halasztást azonban csütörtökön, július 5-én meteorológiai szakemberek és a Balatoni Vízirendészet vezetőinek közös véleménye alapján hozzák meg. Tartaléknapok július 8. vasárnap, és a rá következő két hétvége: július 14., 15. és július 21., 22.

Az eddigi hagyománynak megfelelően az úszók az 5.2 km-es távolságot a révfülöpi kikötőből indulva, a balatonboglári Platán strandra érkezve teljesítik. Reggel 8 órakor rajtol el az első úszó, és délután kettőkor kezdheti meg a távot az utolsóként nevező induló. A vízben az esemény alatt a menetirány szerinti jobb oldalon átlag 20-30 méterenként álló hajók, motorcsónakok biztosítják az útvonalat.


A célba érkező úszókat és a rendezvény látogatóit Balatonbogláron kora délutántól kulturális programok várják a nagyszínpad mellett. Bővebb információkat a nevezésről és annak feltételeiről itt olvashatunk.

A szervezők tanácsai az átúszás napjára:
Zsírozás: Szükségességét, mértékét az úszás elott egy órával el kell dönteni. Ha meleg a víz, kb. 24-25 fokos, alig kell zsírozással foglalkozni. Ha hideg a víz, tehát 22 foknál hidegebb, már komolyan kell venni a lezsírozást.
Étkezés: Három órával az úszás előtt bőséges, a szokásosnak megfelelő étkezés nem okozhat zavart, de a túl zsíros és fűszeres ételek nem javasoltak.
Stílus: Táv közben nem javasolt a stílusváltás, ahogy elkezdtük az úszást, abban a stílusban célszerű végighaladni.

Forrás: hetivalasz.hu

Címkék: Balatonátúszás, szervezők, úszók, Balaton, sport