A többiek már nem kapnak több esélyt a részvétel kiharcolására. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Molnár Zoltán abban reménykedik, hogy sikerül túlszárnyalni a négy évvel ezelőtti, pekingi eredményeket, és a magyar csapat a nemzetek rangsorában az első húszban végez majd.

Gyenesei Leila már két olimpián is képviselhette Kaposvár és Somogy színeit. 2006-ban, Torinóban még sífutóként állt rajthoz a téli játékokon; 2008-ban, Pekingben pedig az öttusázók mezőnyében szerepelt. A kvalifikációt két társával együtt Londonra is megszerezte, de a három versenyző közül csak ketten indulhatnak majd a viadalon. A szövetség egyelőre Kovács Saroltát és Tóth Adriennt nevezte az olimpiára. A kaposvári sportolónő azonban nem hagyja magát: az elmúlt hétvégén két nagy riválisát megelőzve megnyerte a magyar bajnokságot.

- Gyakorlatilag benevezték a másik két lányt. Ezzel nincs semmi baj. Az idei szezonomban volt jó versenyem, de volt, amit elrontottam, és a betegségem miatt a márciusi két Világkupára nem igazán tudtam felépülni, így a fizikai számokban gyengébben teljesítettem. Az EB az, ami a legfontosabb ebből a szempontból. Most tartalék vagyok, de teljes erőbedobással készülök, és a hétvégi verseny is abban erősített meg, hogy igenis van keresnivalóm - nyilatkozta telefonon az Alba Volán-Építők AC Kaposvár sportolója, Gyenesei Leila.

A somogyi sportolók közül a kézilabda válogatottban szereplő két csurgói játékos, Szöllősi Szabolcs és Katzirz Dávid reménykedhet még abban, hogy bekerül az utazó keretbe, bár a szakemberek szerint erre kevés az esély.

Az atléta Lukács Máté, a birkózó Borsos Dávid és a díjugrató Szabó Anita próbálkozását különböző okok miatt nem kísérte szerencse, de koruknak és tehetségeüknek köszönhetően az övék lehet a jövő.

Napjaink legjobb kaposvári úszója, Pataki Fanni az elmúlt években folyamatosan fejlődött, így elérhető közelségbe került az ötkarikás szintidő.

- Júliusig meg lehet úszni az olimpiai B szintet. Ezt 100 gyorson és 50 méteren is szeretném megúszni, és ha esélyem van rá, akkor a 4x100 méteres gyorsváltóval szeretnék kijutni az olimpiára - mondta a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola sportolója, Pataki Fanni.

A kaposváriak válogatott úszónője valóban mindent megtett a siker érdekében, és a júniusi Budapest Open elnevezésű viadalon mindössze három századmásodperc hiányzott ahhoz, hogy kivívja az indulás jogát. Fanni nem adja fel, és az előttünk álló években szeretne a felnőtt válogatott stabil tagja lenni. Akár már a 2013-as világbajnokságon. A magyar sport vezetői eközben abban bíznak, hogy a 156 fős csapatnak sikerül felülmúlnia a mérsékelt pekingi szereplést.

- Egyre jobban állunk. Már a kudarcokat elfelejtettük, például a vívókra és a női kézilabdázókra gondolok. Most már azt nézzük, hol vannak esélyeink, hol vagyunk erősek. Most már azt látjuk, hogy egyre nagyobb sanszunk van arra, hogy a nemzetek rangsorában az első húszban végezzünk, az érmeket és a pontok számát tekintve pedig jobbak legyünk, mint Pekingben, ez valószínűleg teljesíteni fogjuk és mindannyiunk örömére fog szolgálni - mondta a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Molnár Zoltán.

A magyar sportbarátok Londonban is a kajakosoktól és a kenusoktól várják a legnagyobb sikereket. A sportág azonban dinamikusan fejlődik az egész világon.

- Pekingben a 12 olimpiai számból 9 ország nyert aranyérmet. Ez így terjed a világon. Mások egy-egy szakágra, egy-egy számra koncentrálnak, mi ezt nem engedhetjük meg magunknak, ert a múlt kötelez. Hogy ez meddig tartható, azt nem tudom, de olyan odaadó edzőink vannak, akik munkája alapján azt mondhatom, hogy az előttünk álló tíz év siker lesz - mondta a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, Baráth Etele.

A 2012-es nyári olimpia pontosan egy hónap múlva, július 27-én kezdődik és augusztus 12-én ér véget. London az első város, amely háromszor rendezhet újkori nyári olimpiát, mivel korábban 1908-ban és 1948-ban is az esemény házigazdája volt. Az idei játékokon 26 sportágban 204 nemzet legjobbjai mérik majd össze egymással a tudásukat.

Címkék: nyári olimpia, sportolók, Gyenesei Leila, kézilabda, Somogy