Kaposvár szülöttjéről, az 1936-os olimpia úszóbajnokáról, Csik Ferencről minden évben megemlékeznek a róla elnevezett emlékversenyen. A viadalt az idén immár 44. alkalommal rendezték meg.

- A gyerekek természetesen nagyon várják, minden nap az ő szorbra mellett mennek el, és tudják, hogy minden verseny és eredmény tisztelet az ő munkájának - mondta a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola vezetőedzője, ifj. Kovács László.

A kezdés előtt az év kaposvári úszóit, Pataki Fannit és Dudás Dánielt köszöntötték, majd elindult a küzdelem. A városi fürdőben 26 egyesület több mint 400 sportolója állt rajtkőre, a szervezők több mint ezer rajtot regisztráltak. Neves fővárosi egyesületek tehetségei is vízbe szálltak. A nagyszabású viadal példás összefogás eredményeképpen valósult meg.

- Mindenhol arról beszélünk, hogy kevés a pénz, nincs pénz. Itt a példa, hogy összefogással, a szülőkkel és az önkéntesekkel, össze lehet hozni a versenyt, és nem beszélünk a pénzről - mondta a Somogy Megyei Úszószövetség elnöke, Horváth Ákos.

Az emlékversenyen hat somogyi egyesület fiataljai bizonyíthattak. A rendező Kaposvári Sportközpont és Sportiskola reménységei jó formában versenyeztek a hazai medencében.

- Egész jól sikerült, sikerült egyéni csúcsot úszni már az első versenyszámban, még vissza van öt versenyszám, ezekben szeretnénk egyéni csúcsokat úszni. Nagyon jó itthon úszni, nem más környezetben, hanem a megszokott medencében szerepelünk. Szeretek nagyon itthon úszni - mondta a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola sportolója, Ledniczky Patrik.

- Nagyon jól sikerült, mert egyéni csúcsot úsztam. Szinte az egész napot végig fogom úszni, kivéve a 10 hátat, és mindenhol szeretnék egyéni csúcsot úszni. Szeretnék dobogóra állni, de mi  most a vidékbajnokságra készülünk, azon van a fókusz igazán - mondta a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola sportolója, Sajgó Larion.

A 11 éves Hamlin Dorothy három számban indult ezen a napon.

- Fontosnak várom, szeretnék első lenni, mert nincsenek olyan nagy ellenfeleim - mondta a Kaposvári Középület-kivitelező Adorján SE sportolója, Hamlin Dorothy.

A kaposváriak ezúttal sem maradtak érmek nélkül. A Csik Ferenc emlékére kiírt 100 méteres gyorsúszó számot a sportiskola ifjúsági válogatottja, Dudás Dániel nyerte meg.

Címkék: részvételi csúcs, Csik Ferenc, emlékverseny, úszás, Kaposvár, sport