A város összesen 1 millió forinttal segíti azokat a versenyzőket, akik az élsport mellett az iskolapadban is szeretnének sikereket elérni.

Ezek a fiatal kaposvári élsportolók nem csak a versenypályákon, hanem a tantermekben is szeretnék megállni a helyüket. Az egyetem és a város velük kapcsolatban is hosszú távra tervez, tavaly ugyanis újabb öt évvel meghosszabbították korábbi sport-szerződésüket.

- A sport az, amit ha valaki rendszeres űzi és sikereket ér el, olyan kitartást, tartást hoz az életébe, amely végigkíséri. Maguk erre kiváló példák, és nagyon jó helyre kerül az ösztöndíj - mondta a Kaposvári Egyetem rektora, prof. dr. Szávai Ferenc.

Az ünnepségen elhangzott: a város és az egyetem azonosan gondolkodik a sportról.

- Érje meg jól sportolni és amellett jól tanulni. Az egyetemnek pedig legyen meg a lehetősége arra, hogy élsportolókat enged és segít tanulni, eljuttatva őket az NB I-ig vagy a világversenyeknek, mert ez mindenkinek jó. Jó az egyetemnek, a sportolnak és a városnak is. Én egyébként így látom csak finanszírozhatónak azt hosszabb távon azt, amit mi sportnak hívunk - mondta Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

Akik jól tanulnak és eredményesen sportolnak, anyagi támogatást is kaphatnak. A 2011/12-es tanévben hat sportág képviseletében kilencen pályáztak sikerrel az ösztöndíjra.

- Nagyon nehéz összeegyeztetni, ezért lassabban haladok, mint az átlag hallgatók. Ide járok pénzügy-számvitel szakra, amit nagyon élvezek, mert reáltárgyakból mindig is jó voltam. Szülői unszolásra is választottam ezt a szakot, és szeretném is elvégezni, mert manapság diploma nélkül nem lehet elhelyezkedni sehol - mondta a Kaposvári KK játékosa, Kiss Kornél.

Balázs Benjáminnak köszönhetően az idén a labdarúgók is képviseltették magukat az ünnepségen.

- Sportkommunikátor szakra járok, ma már jellemző a profi labdarúgókra, hogy van egy másik szakma, amit próbálnak tanulni. Egyéni tanrendem van, és a pályafutásom befejezése után is szeretnék majd érvényesülni. Még nem tudom, mi lesz, de tanulom a szakmát - mondta a Kaposvári Rákóczi FC futballistája, Balázs Benjámin.

A város ebben a tanévben is összesen 1 millió forinttal támogatja az ösztöndíjas sportolókat. A fiatalok a jövő sikereire is koccintottak az ünnepség végén.

Címkék: ösztöndíj, sportolók, Szita Károly, támogatás, Kaposvár