A képre kattintva érheti el a közvetítést!

Percről - percre élő közvetítés a KaposPonton a kaposvári barátságos mérkőzésről. A magyar és ausztrál válogatott méri össze erejét!

Az „auszik” a hetvenes évek óta állandó szereplői a nemzetközi pólóvilágnak. Azóta, csupán egy ízben nem kvalifikálták magukat az ötkarikás játékokra, ez a csúfság 1996-ban, az atlantai játékokon esett meg velük. Olimpián egyébként, eddig a legjobb helyezésük az ötödik pozíció, amelyet 1984-ben és 1992-ben értek el.  A barcelonai olimpián az ötödik helyért vívott találkozón, éppen bennünket vertek meg, 9-8-ra!
Világbajnokságoknak 1975 óta rendszeres szereplőjük az ausztrálok. Ebben a sorozatban az 1998-ben, a Perth városában rendezett VB jelenteti az csúcsot számukra, akkor, ott, a negyedik helyen fejezték meg a küzdelmet. Azon a megmérettetésen is meccselt egymással a magyar és az ausztrál válogatott, de akkor az elődöntőben megvívott csata, a mi 10-5-ös diadalunkkal végződött.
Pekingben a legutóbbi olimpián, a nyolcadik helyen végzett a távoli földrész válogatottja, míg  a 2009-es világbajnokságon, nekik a tízedik helyezés jelentette a végállomást.
Ezek után mazsolázzunk egy cseppet, a Magyarország – Ausztrália mérkőzések múltjában.
A két válogatott eddig 67 alkalommal mérkőzött meg egymással, amelyek közül nem kevesebb, mint ötven összecsapás végződött a mi győzelmünkkel, négy mérkőzés hozott döntetlen eredményt, míg tizenháromszor az ellenfél diadalmaskodott.
A két ország vízilabdázói először 1972-ben, a müncheni olimpián találkoztak egymással. Könnyed kis ujjgyakorlat volt ez számunkra, hiszen 10-2-re nyertünk. Sőt, éveken át – két döntetlent leszámítva – mindig magyar győzelmet hoztak a találkozók, mígnem 1982-ben megtört a jég! A kurseváci tornán (ez a város akkoriban Jugoszláviához tartozott) Ausztrália megszerezte első győzelmét Magyarországgal szemben. A szám szerinti végeredmény a mi szempontunkból 13-14 volt.
A két ország csapata több emlékezetes mérkőzést is vívott egymással.  Például 1991-es perth-i VB-n, amikor a legjobb nyolc közé jutásért játszottunk ki-ki meccset, négyezer helyi szurkoló teremtette pokli hangulatban. Végül 12-11-re nyertünk, így mi jutottunk az elődöntőbe. Az egy évvel későbbi a barcelonai olimpia helyosztójáról, már szóltam…
2008-ban, a pekingi olimpia csoportküzdelmeiben is összemérte tudását a két együttes és akkor is nagy volt a harc, hiszen 13-12 lett a végeredmény, a javunkra.
Utoljára idén, Miskolcon, a Volvo Kupán találkozott egymással a két gárda. A februári összecsapás 8-4 arányú magyar győzelemmel ért véget.
Az utolsó ausztrál győzelemig nem kevesebbet, mint hét esztendőt kell visszalapozni az naptárban. A 2004-es budapesti világliga meccsen bizonyultak jobbnak a vendégek, 14-10 arányban.
Remélhetőleg pénteken, nem kell ilyen hidegzuhanyra számítanunk…!

Címkék: asuztrália, polo, percről-percre, vizilabda, válogatott, sport