Véget ért a bajnoki évad, így a sportbizottsági ülésen ezúttal is terítékre került a három kiemelt egyesület és a női röplabdaklub helyzete és jövője. A beszámolókból kiderült: a Fino az idén is bajnokságot és kupát nyert, a BITT pedig a 10. helyen zárt. A Rákóczi a 7., a Kaposvári KK a 12. helyen fejezte be a szezont. A városi közgyűlés a következő évadban is a csapatok mellett marad, de kisebb mértékben, mint korábban.  

- A város az elmúlt húsz évben erőn felül teljesített, nem csak a kiemelt egyesületeknél, hanem az összes többi kiemelt egyesületnél. Idén a nagyegyesületeknek 50 százalékkal csökkentjük a támogatását. Egyrészt azért, mert a város erőn felül teljesít, és az EU-s normatíva is megköveteli azt, hogy nem lehet csak egy önkormányzat a támogatója az egyesületeknek, kft-knek - tette hozzá a kaposvári sportbizottság elnöke, Dér Tamás.

Ez azt jelenti, hogy a Rákóczit és a Bene Akadémiát 62, a KKK-t csaknem 15, a Finót pedig mintegy 14 millió forinttal támogatja majd a közgyűlés a 2011/2012-es évadban. Ehhez jön még az eredményességi támogatás is. A BITT csaknem másfél millió forintot kap. A kosárlabdázók és a labdarúgók sokat várnak a társaságiadó-törvény módosításától.

- Ha a törvény ismeretében lehetséges, akkor támogatói körünk bővül. Csupán az a kérdés, hogy az utánpótlás mellett az infrastrukturális oldalról kell-e valamilyen módosítás ehhez - mondja a Kaposvári Rákóczi FC ügyvezető igazgatója, Illés János.

- Nem lehet adaptálni a versenysportra ezt a törvényt, de az utánpótlás bevonásával azért meg lehet spórolni egy kisebb pénzt a mi költségvetésünkből is. Ehhez nekünk strukturálisan is át kell alakítanunk az utánpótlásunkat, mivel ezeket a feladatokat a sportiskola látja el, mi nem tudunk befogadni annyi pénzt, amennyi ehhez érdememben kellene - tette hozzá a Kaposvári KK ügyvezető-elnöke, Monok Tibor.

Monok Tibor azt javasolta: dolgozzon ki a város sportvezetése egy stratégiai tervet, hogy mindenki jól járjon, aki érintett ebben a körben. A végső döntést a júniusi közgyűlésen hozzák meg.

Címkék: pénzhiány, támogatás, labdarúgás, kosárlabda, röplabda, sport