Szabó Anita az év végi pihenő helyett is nap mint nap dolgozik a kaposvári Lovas Akadémián. A 25 esztendős sportolónő itt edzi lovait, és közben szívesen gondol vissza a 2010-es versenyekre. Saját bevallása szerint a legnagyobb sikere a május elsejei kiskunhalasi Nagydíj-győzelem volt, ezt követte a többi bravúros eredmény. A somogyi reménység szerint a remek szereplés elsősorban lovainak köszönhető.

- Leginkább egy nagyon jó ló, és most már két lovam ért fel a nagypálya magasságára és a rengeteg munka, a mindennapi edzés, a folyamatos versenyzés. Gyakorlatilag a versenyekkel hozhatja fel magát az ember ebben a sportban - mesélte Szabó Anita.

Anita és nyolc éves lova, Very-N az év első felében a válogatottban is bemutatkozott - nem is akárhogyan. A sportolónő volt a csapat legeredményesebb tagja, és nagy részt vállalt abban, hogy együttesünk a harmadik helyet szerezte meg a Nemzetek Díja szófiai fordulójában. És még nem volt vége: a kaposvári reménység a magyar bajnokságon, a legjob női indulóként a nyolcadik helyet szerezte meg a döntőben. Csapatban pedig a somogyi együttes tagjaként sporttörténeti ezüstérmet hozott haza Kiskunhalasról. Ezt követte még több kiváló eredmény komoly szlovéniai és ausztriai viadalokon. Nem véletlen, hogy ezek után Anitát a ranglistákon is jegyzik már.

- Én megmondom őszintén, annyira nem jegyzem, nekem ez a fontos. Van, akinek ez mérvadó. De mindenképpen jelzés értékű dolog, hogy a női ranglistán én vagyok az első, és a felnőttek között is jó helyen vagyok. A világranglistán párszázadik vagyok, de ez gyorsan változik. Jó dolog, hogy jegyzik az embert, és ott lehetünk az élmezőnyben, ha így folytatjuk - mondta Szabó Anita.

Anita és Very-N első évét zárta a Nagydíj-kategóriában, és már a következő szezont tervezi.

- Jövőre a madridi EB megcélozása a terv. Ez távlati terv, inkább úgy mondom, hogy a felkészülés a célunk rá. Nem biztos, hogy ott a helyünk, mert sok jó páros van az országban, mi pedig még rutintalanok vagyunk az igazi nemzetközi nagydíj-szinten. A szövetségi kapitány annak örülne, ha minél többen mennénk minősítő versenyekre. Mi megpróbáljuk tartani a lépést a többiekkel, és meglátjuk, hova jutunk - tette hozzá a sportolónő.

Szabó Anita tavaly diplomázott a Kaposvári Egyetemen, most pedig már minden idejét és erejét a lovaglásnak szenteli. A versenyzőt a kaposvári Olimpiai Alapból is támogatják, és talán nem csak álom, hogy a sportolónő nagy világversenyeken is képviselheti majd a somogyi megyeszékhely színeit.

Címkék: lovassport, Szabó Anita, Kaposvár